Popáli sa ukrajinský minister na africkom uhlí?

Z dohodnutých dodávok uhlia z Juhoafrickej republiky môže byť ešte horúco skôr ako ho dopravia do tepelných elektrární.

08.11.2014 18:57
Jurij Prodan. Foto: ,
Jurij Prodan.
debata (95)

Média pripúšťajú, že ukrajinskému ministrovi Jurijovi Prodanovi hrozí dokonca väzenie. Už v pondelok má totiž odpovedať na otázky generálnej prokuratúry o pozadí nákupu juhoafrického uh­lia.

Sobotňajšia informácia ukrajinskej agentúry UNN zatienila aj toľko očakávané oznámenie ústrednej volebnej komisie o zrátaní všetkých sto percent hlasov získaných v predčasných parlamentných voľbách. Na oficiálne výsledky si ale budeme ešte musieť počkať.

Vyšetrovanie inicioval Porošenko

„Po rokovaní Rady bezpečnosti, 4. novembra, dostali vyšetrovatelia príkaz začať trestné konanie a vypočuť ministra energetiky a uhoľného priemyslu Jurija Prodana. Konkrétne ide o paragaraf týkajúci sa sprenevery, zneužitia alebo nadobudnutia majetku prostredníctvom zneužitia úradu,“ potvrdil agentúre UNN dobre informovaný zdroj. Podľa neho majú vyšetrovatelia generálnej prokuratúry pripraviť a navrhnúť súdu aj zatknutie ministra.

Podľa ukrajinských médií na generálnej prokuratúre už vo štvrtok vypočuli prvých pracovníkov ministerstva a podľa portálu zn.ua mali zabaviť aj niektoré dokumenty. Vyšetrovanie inicioval podľa viacerých ukrajinských médii sám prezident Petro Porošenko.

Na spomínanom stredajšom rokovaní Rady bezpečnosti totiž vyjadril pochybnosť o transparentnosti nákupu uhlia z Juhoafrickej republiky. Konkrétne ide o kontrakt z 19. augusta v objeme jedného milióna ton a dodávateľom je londýnska firma Steel Mont Trading Ltd.

Prodan sľubuje spoluprácu s prokuratúrou

Samotný minister Prodan v sobotňajšom interview pre agentúru UNN tvrdil, že nákup zabezpečuje „transparentná“ firma a cena objednaného uhlia je v súlade s trhovými cenami. Kyjev za tonu zaplatí 86 dolárov. Minister zároveň potvrdil, že prokuratúra má záujem o jeho rezort a že aj on osobne bude s ňou aktívne spolupracovať.

„Hlavné je, aby počas vyšetrovania nemeškali dodávky uhlia na Ukrajinu,“ zdôraznil minister Prodan. Ukrajinské štátne a súkromné podniky podpísali celkovo do soboty dohody o dodávkach uhlia v objeme 5,6 milióna ton do konca roku 2015 nielen z Juhoafrickej republiky, ale aj z Ruska.

Podľa Kyjeva si to vynútil nielen pokles ťažby uhlia a jeho dodávky z Doneckej a Luhanskej oblasti spôsobený vojenskými operáciami, ale aj zníženie zásob v samotných tepelných elektrárňach.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Jurij Prodan #uhlie