Gorbačov: Svet je na pokraji novej studenej vojny

Svet sa dostal na pokraj novej studenej vojny. V Berlíne to v sobotu podľa agentúry DPA povedal bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov, ktorý sa v nemeckej metropole zúčastňuje na oslavách 25. výročia pádu Berlínskeho múru. Podľa Gorbačova napätie spôsobil Západ, keď sa snažil od roku 1989 získať výhody na úkor Ruska.

08.11.2014 15:50
Michail Gorbačov Foto: ,
Michail Gorbačov počas návštevy Berlína.
debata (48)

Podľa Gorbačova porušil Západ, a predovšetkým Spojené štáty, svoje sľuby z roku 1989. Vyhlásil sa za víťaza studenej vojny a pokúsil sa ťažiť z ruskej slabosti. Ako príklad uviedol niekdajší sovietsky prezident východné rozšírenie NATO, rozpad Juhoslávie, neuskutočnený plán na vybudovanie prvkov americkej protiraketovej obrany v strednej Európe a vojny v Iraku, v Líbyi a v Sýrii.

„Udalosti posledných mesiacov sú dôsledkom krátkozrakej politiky a ignorovania záujmov partnerov,“ povedal Gorbačov v súvislosti s krízou na Ukrajine. Už pred cestou do Nemecka bývalý sovietsky prezident uviedol, že ukrajinská kríza je vhodnou „zámienkou“ pre Spojené štáty, aby kritizovali Rusko, a podporil politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Gorbačov tiež opätovne apeloval na zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom, ku ktorému vyzval už v piatok na bývalom berlínskom hraničnom prechode Checkpoint Charlie. „Spomeňme si, že bez nemecko-ruského partnerstva nebude Európa bezpečná,“ povedal.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #ZSSR #Berlínsky múr #Michail Gorbačov