OBSE znepokojujú tanky u separatistov na východe Ukrajiny

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je veľmi znepokojená prítomnosťou tankov na územiach kontrolovaných proruskými separatistami na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie OBSE.

09.11.2014 08:23
debata (292)

Pozorovatelia OBSE na Ukrajine uviedli, že v sobotu zaznamenali kolóny tankov a ťažkých zbraní pri mestách Doneck a Makijivka. Potvrdili tak skoršie informácie Kyjeva a novinárov prítomných v oblasti.

Ukrajinská armáda už v piatok informovala o tom, že hranicu medzi Ruskom a východnou Ukrajinou prešla o deň skôr kolóna s 32 tankmi, 16 húfnicovými systémami a tridsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi. Túto informáciu však zatiaľ nepotvrdilo NATO a Spojené štáty.

Prítomnosť novej bojovej techniky potvrdili aj pozorovatelia monitorovacej misie OBSE. Vo svojej sobotňajšej správe uviedli, že na území takzvanej Doneckej ľudovej republiky videli kolóny tankov a ťažkých zbraní. Detailne popísali, že pred druhou hodinou popoludní miestneho času zbadali na východnom predmestí mesta Makijivka, ktoré leží 25 kilometrov od Donecka, konvoj s viac ako 40 nákladnými automobilmi a cisternami s palivom. Automobily sa vraj pohybovali západným smerom po diaľnici H-21.

V konvoji bolo 19 vozidiel typu Kamaz bez akéhokoľvek označenia, na každom z nich húfnice a niekoľko mužov v zelených uniformách, tiež neoznačených. V čele celej kolóny išlo obrnené vozidlo BTR s plachtou prikryvajúcou strieľňu.

Po tretej hodine popoludní pozorovatelia zaznamenali na križovatke zhruba sedem kilometrov od centra Donecka ďalší konvoj, tvorený deviatimi tankmi, pohyboval sa takisto západným smerom. Išlo o štyri bojové tanky typu T-72 a päť typu T-64, všetky boli neoznačené.

Moskva vytrvalo popiera akúkoľvek angažovanosť v ukrajinskom konflikte. Ukrajinská vláda a rebeli sa 5. septembra v Minsku dohodli na prímerí, ktoré však takmer každý deň porušujú incidenty a boje o donecké letisko. Situácia sa ešte zhoršila po voľbách povstaleckého vedenia, ktoré Kyjev a Západ odmietajú uznať. Boje na východe Ukrajiny si podľa OSN vyžiadali viac ako 4 000 mŕtvych, prevažne civilistov.

V noci sa boje v Donecku opäť vyhrotili. V centre mesta sa okolo druhej hodiny ráno miestneho času (1:00 SEČ) začala ozývať veľmi silná delostrelecká paľba, ktorá pokračovala najmenej dve hodiny. Išlo vôbec o najintenzívnejšie boje od uzavretia prímeria na začiatku septembra, uviedla agentúra AFP s tým, že následky delostreleckej paľby nebolo možné vyhodnotiť vzhľadom na to, že separatisti vyhlásili v meste nočný zákaz vychádzania.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #Ukrajina