Vodcu Islamského štátu vraj pri nálete v Iraku zranili

Vodca radikálov z Islamského štátu (IS) abú Bakr Bagdádí bol pri piatkovom nálete na kolónu v severnom Iraku kriticky zranený.

09.11.2014 13:38
debata

S odvolaním na miestne kmene to oznámila stanica Al-Arabíja. Pentagon to nepotvrdil a ani nevie, či Bagdádí v kolóne bol.

Náčelník generálneho štábu britskej armády generál Nick Houghton uviedol, že aj keby sa potvrdilo, že IS prišiel pri útoku o svoje špičky, je schopný ich bez problémov nahradiť. Bagdádí je označovaný za chalífu, teda najvyššieho muža na území, ktoré IS od vlaňajška zabral v severnej Sýrii a Iraku.

Koaličné lietadlá, ktoré operujú proti IS v Iraku, v piatok večer pri Mosule zaútočili na kolónu obrnených vozov IS. Mal v nej byť vodca IS. Zdroje Al-Arábie tvrdia, že „chalífa bol kriticky zranený“. Pentagon vo svojom vyhlásení označil útok ako súčasť tlaku vyvíjaného na celú sieť IS.

Radikáli z IS ale na niektorých miestach v Sýrii aj Iraku stále postupujú. Dlhodobo bojujú o sýrske kurdské mesto Kobani, ťažké boje od októbra hlásia od irackého Bajdží, kde je významná rafinéria.

Houghton varoval pred preceňovaním dôsledkov likvidačnej akcie, hoci by bola úspešná. Podľa neho budú USA schopné poprieť alebo potvrdiť Bagdádího prítomnosť v kolóne prípadne jeho smrť až o niekoľko dní.

„Nemienim sa unáhliť a tvrdiť, že potenciálna smrť jedného z ich vodcov bude pre IS znamenať strategický obrat. Vzhľadom na popularitu, akej sa teší teraz ich zvrhlá ideológia, si IS zachová schopnosť regenerácie, a to aj v prípade svojich vodcov. Táto situácia potrvá, kým naša stratégia nezačne mať aj politický rozmer,“ povedal generál.

Hlavným zmyslom koaličných náletov, na ktorých sa zúčastňuje tiež Británia, je podľa neho získať čas na nájdenie politického riešenia a zabrániť IS stať sa existenčnou hrozbou celej oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Islamský štát