Hamas zrušil spomienku na 10. výročie Arafatovej smrti

Militantné hnutie Hamas v nedeľu zrušilo plánovanú ceremóniu pri príležitosti 10. výročia smrti palestínskeho lídra Jássira Arafata.

09.11.2014 15:21
Jásir Arafat Foto:
Jásir Arafat na snímke z októbra 2004.
debata

Spomienka sa mala uskutočniť prvýkrát od roku 2007 aj v Gaze. Hamas však tvrdí, že nevie zaistiť bezpečnosť účastníkov akcie. Išlo by o prvé podobné zhromaždenie od roku 2007, keď Hamas z pásma vyhnal konkurenčné hnutie Fatah, ktoré v roku 1959 založil práve Arafat. Hamas aj Fatah nedávno uzavreli dohodu o zmierení, napätie medzi oboma konkurenčnými hnutiami však aj napriek tomu naďalej pretrváva.

Arafat zomrel 11. novembra 2004 za nejasných okolností vo vojenskej nemocnici na predmestí Paríža. Exhumáciu vykonali na podnet vdovy po Arafatovi, ktorá spolu s dcérou koncom júla 2012 podala vo Francúzsku trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie, že svetoznámy politik sa stal obeťou vraždy. Francúzsko otvorilo vyšetrovanie jeho smrti v auguste 2012.

Arafatovu smrť nezávisle vyšetrovali aj švajčiarski a ruskí experti. Švajčiari nepotvrdili ani nevyvrátili teóriu o otrave polóniom, konštatovali len, že mnohé z analyzovaných vzoriek vykazovali „neočakávane vysoké úrovne“ rádioaktívnych izotopov polónia a olova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #jásir arafat