Holandskí experti vraj odišli bez trosiek zostreleného boeingu

Preprava trosiek malajzijského boeingu z letu MH17, ktorý v júli zostrelili nad východnou Ukrajinou, neprebehne v pondelok, ako sa pôvodne plánovalo. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie povstaleckých predákov v Donecku.

09.11.2014 18:35
debata (4)

„Holandskí experti opustili Doneck a nevrátili sa. Odvoz sa v pondelok nebude môcť uskutočniť,“ uviedla tlačová služba povstalcov.

Holandský bezpečnostný úrad OVV, ktorý tragédiu vyšetruje, uviedol, že žiadny dátum na začatie prepravy trosiek nebol oficiálne stanovený. Možno vraj len dúfať, že sa tak „bude môcť stať v najbližších dňoch“. Bezpečnostná situácia v teréne „sa vyhodnocuje každý deň, ale mení sa každú hodinu“, oznámila hovorkyňa OVV Sara Vernooijová.

Povstalecké „ministerstvo dopravy“ neuznanej Doneckej ľudovej republiky ubezpečilo, že je na odvoz trosiek pripravené. „Z našej strany je všetko pripravené: nákladné vozne, žeriavy, vagóny,“ uistila hovorkyňa Ella Žuravská. „Odvoz všetkých trosiek by mal trvať niekoľko dní,“ dodala.

Holandský minister zahraničia Bert Koenders pri sobotňajšej návšteve Ukrajiny vyjadril presvedčenie, že sa trosky podarí zozbierať a prepraviť do Holandska, avšak kvôli bezpečnostnej situácii sa zdržal odhadu termínu, kedy sa tak stane.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo