Chameneí zverejnil návrh na zničenie Izraela

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí spísal dôvody a metódy na zničenie Izraela. Umožniť by malo referendum, ktoré navrhuje usporiadať medzi občanmi pôvodnej Palestíny, teda neprisťahovanými Židmi.

10.11.2014 13:26
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata (18)

Obe krajiny sa neuznávajú a vzájomné výpady ich predstaviteľov sú známe. Chameneí názor svojej krajiny zhrnul do deviatich bodov, ktoré sa objavili na Twitteri.

Na prvú otázku Prečo by mal byť sionistický režim zničený, Chameneí odpovedá takto: „Podvodný sionistický režim sa po 66 rokov svojej existencie pokúša dosiahnuť svoje ciele vraždením, zabíjaním, násilím a železnou päsťou, pričom sa tým nehanebne chvastá.“

Chameneí si zničenie Izraela nepredstavuje zabitím Židov. Navrhuje usporiadať referendum s účasťou „pôvodných obyvateľov Palestíny, medzi ktorými budú moslimovia, kresťania aj židia“ bez rozdielu na to, kde teraz žijú. Týkalo by sa to aj palestínskych utečencov v diaspóre.

Naopak, účasť by nebola povolená „židovským imigrantom, ktorých prehovorili na prisťahovanie do Palestíny“. Vláda, ktorá bude po referende zriadená, potom rozhodne, „či židovským prisťahovalcom povolí zostať, alebo sa budú musieť vrátiť do svojich pôvodných domovských krajín“.

Chameneí považuje referendum za demokratickú cestu, takže počíta s podporou „vlád, národov i odbojových organizácií“. Je si vedomý toho, že ak sa výsledok referenda podarí presadiť, bude sa Izrael brániť všetkými prostriedkami. „Jedinou cestou, ako vzdorovať tomuto režimu páchajúcemu nemysliteľné a nepredstaviteľné zločiny, je odhodlaná ozbrojená konfrontácia,“ usudzuje.

Preto vraj musí byť obyvateľstvo Západného brehu Jordánu rovnako ako pásma Gazy vyzbrojené. „Neodporúčame, aby moslimské krajiny začali klasickú vojnu, ani aby boli prisťahovaleckí Židia hodení do mora a určite nie arbitráž OSN alebo iné medzinárodné organizácie,“ hovorí Chameneí v ôsmom bode svojho plánu.

Podľa neho sa mylne tvrdí, že Izrael bol prinútený k svojim zločinom raketovou paľbou z pásma Gazy. "Zbrane občanov Západného brehu sú len kamene, nie rozmanité zbrane. Ten režim ale masakruje ľudí aj tam, rovnako ako ničí ich domy a polia. Faktom je, že (bývalého palestínskeho vodcu) Jásira Arafata Izraelčania otrávili a zabili v čase, keď so sionistami najviac spolupracoval. To dokazuje, že z pohľadu Izraela je mier len zásterkou na páchanie nových zločinov a na ďalšie okupácie,“ píše v poslednom bode.

Krátko pred zverejnením týchto návrhov prebehla médiami informácia o tajnom liste, ktorý Chameneímu údajne poslal americký prezident Barack Obama a ktorý je interpretovaný ako pokus o zblíženie USA a Iránu. Okrem iného sa v ňom nachádza, že USA a Irán spája boj proti radikálom z Islamského štátu.

Vyzýva v ňom Irán na to, aby sa usiloval o úspešné ukončenie rozhovorov o svojom jadrovom programe. Podľa harmonogramu sa majú skončiť do 24. novembra. Obama ale v jednom z nedávnych rozhovorov konštatoval, že rozpory sú stále veľké.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Irán #Alí Chameneí