Nigéria: Atentátnik útočil na školákov, zabil 47 detí

Najmenej 47 mŕtvych a 79 zranených si vyžiadal útok samovražedného atentátnika v škole v meste Potiskum na severovýchode Nigérie. Informovala o tom miestna polícia.

10.11.2014 15:17
Nigéria, samovražedný útok, škola, Boko Haram Foto: ,
Samovražednému atentátnikovi sa podarilo votrieť do nigérijskej strednej školy a tam zaútočiť. Zahynulo 47 ľudí, ďalších vyše 70 sa zranilo.
debata

K atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil, stojí za ním však pravdepodobne islamistická organizácia Boko Haram. Bomba na chlapčenskej strednej priemyselnej škole vybuchla v čase pravidelného ranného zhromaždenia pred začiatkom vyučovania, na ktorom sa zišlo asi 2-tisíc žiakov. Útočník bol údajne prezlečený za jedného z nich.

Mesto Potiskum je hospodárskou metropolou štátu Yobe, ktorý je spolu so štátmi Borno a Adamawa najviac zasiahnutý násilím, ktoré rozpútali milície Boko Haram. Samovražedný atentátnik tu presne pred týždňom zabil 30 ľudí.

Islamisti si vyberajú školy zámerne

Islamisti už predtým niekoľkokrát zaútočili na školy. Názov organizácie v preklade znamená „Západné vzdelanie je hriech“.

Organizácie Boko Haram bojuje proti ústrednej vláde od roku 2009. OSN túto skupinu v máji zaradila na svoj oficiálny zoznam teroristických organizácií, USA tak urobili už vlani.

Len tento rok pri zhruba stovke teroristických útokoch zabila táto islamistická skupina vyše 3-tisíc ľudí, celkom podľahlo násilnostiam až 10-tisíc osôb. Okolo 700-tisíc ľudí muselo kvôli bojom opustiť svoje domovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Boko Haram #Nigéria #samovražedný útok