Zmierenie sa nekoná, Belehrad a Tiranu delí kosovský klin

V srbskej metropole sa v pondelok mali písať dejiny. Po bezmála siedmich desaťročiach do Belehradu prišiel najvyšší predstaviteľ Albánska. Nádej na zmierenie odvekých balkánskych rivalov, do čoho Európska únia tlačí kandidátov na pričlenenie, však vyhasla ešte pred koncom spoločnej tlačovej konferencie oboch premiérov.

11.11.2014 08:19
Edi Rama, Aleksandar Vučič Foto: ,
Albánsky premiér Edi Rama (vľavo) so srbským hostiteľom Aleksandrom Vučičom.
debata (5)

Odlišný pohľad na Kosovo, ktoré aj na mape pripomína klin vrazený medzi susedné krajiny, spustil slovnú prestrelku medzi premiérmi Aleksandrom Vučičom a Edim Ramom.

O Kosove, ktoré Albánsko uznáva za nezávislý štát a Srbsko ho stále považuje za svoju súčasť, podľa Vučiča obaja premiéri nerokovali. O to viac ho rozhorčilo, že Rama túto spornú tému otvoril pred médiami. „Môžeme hovoriť o rozličných prístupoch ku Kosovu, ale realita je iba jedna a tá je nezvratná. Nezávislé Kosovo je neodškriepiteľná regionálna a európska skutočnosť, a tá sa musí rešpektovať,“ vyhlásil albánsky premiér.

Diváci nepotrebovali ani preklad

Diváci srbskej verejnoprávnej televízie, ktorí mali možnosť tlačovku sledovať na živo, ale bez simultánneho prekladu, si mohli všimnúť, že zaznelo niečo kontroverzné iba podľa reakcie svojho premiéra. Vučič, ktorý mal v uchu slúchadlo, označil Ramove slová za nečakanú provokáciu voči hostiteľovi. „Nikomu nedovolím, aby nás v Belehrade či hocikde inde ponižoval. Kosovo bolo a zostáva súčasťou Srbska a nikdy nemalo nič spoločné s Albánskom,“ citoval ho portál B92.

Albánsky premiér sa ani potom incident nepokúsil zahladiť. „Je mi ľúto, ale toto je realita, ktorú mnohí uznávajú. Čím skôr to uznáte, tým skôr sa pohneme vpred,“ poznamenal.

Nezávislé Kosovo je realita, hovorí albánsky... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Srbsko, Albánsko, Aleksandar Vučič, Edi Rama Nezávislé Kosovo je realita, hovorí albánsky premiér Edi Rama a jeho srbský hostiteľ Aleksandar Vučič akoby neveril vlastným ušiam.

Podľa politológa Dušana Janjiča nezvyčajne ostrá reakcia Vučiča, ktorá spochybnila jeho predchádzajúce ubezpečenie, že po storočí konfliktov chce otvoriť novú stránku srbsko-albánskych vzťahov, bola určená domácemu publiku. „Albánsko uznalo Kosovo a lobuje za jeho nezávislosť i plné medzinárodné uznanie. Bolo by celkom normálne, keby premiér Vučič zopakoval svoj postoj, že Srbsko a jeho vláda neuznávajú nezávislosť Kosova a keby vyzval na normalizáciu vzťahov a dodržiavanie Bruselskej dohody. To by bola správna odpoveď,“ povedal pre Rádio Slobodná Európa. „Je nesporné, že Albánsko a Srbsko sa nezhodnú v otázke Kosova. Jednoduché pravidlo diktuje, že o otázkach, na ktorých sa nezhodneme, sa nehádame. Z tohto uhla pohľadu je terajší incident zrejme určený na vnútornú politickú potrebu,“ dodal.

Srbsko a Albánsko v pondelok podpísali viacero medzivládnych dokumentov, ktoré majú uľahčiť ich hospodársku spoluprácu. Premiéri sa dohodli aj na tom, že navzájom umožnia občanom cestovať do druhej krajiny bez pasu, len na občiansky preukaz.

Návšteva sa už niekoľkokrát v minulosti odložila

Srbský prezident v pondelok albánskeho premiéra neprijal, hoci pri oficiálnych návštevách je to zvykom. Aj premiér Vučič sa vyhol ústretovým gestám pred napäto očakávaným pokračovaním Ramovej návštevy v juhosrbskej oblasti Preševa, obývanej prevažne Albáncami. Preševo susedí s Kosovom a pred časom bolo dejiskom ozbrojenej separatistickej vzbury.

Belehradská návšteva albánskeho lídra, prvá od schôdzky komunistických vodcov Josipa Broza Tita a Envera Hoxhu (Hodžu, podľa starého prepisu), sa niekoľkokrát odkladala. Naposledy minulý mesiac po nedohratom futbalovom zápase Srbsko – Albánsko. Dron s transparentom zobrazujúcim mapu Veľkého Albánska, zahrnujúceho Kosovo i oblasť Preševa, vtedy na belehradskom štadióne vyvolal atmosféru lynču. Srbská polícia na čas zadržala aj brata albánskeho premiéra pre podozrenie, že provokáciu s lietajúcim aparátom sám riadil z čestnej tribúny. Obeťami vlny rozhorčenia sa v Srbsku stalo aj niekoľko podpálených pekární a obchodov, patriacich miestnym Albáncom.

Podľa Mera Bazeho, šéfredaktora internetového spravodajského portálu Tema, konflikt medzi Albánskom a Srbskom, ktorý vždy súvisel s Kosovom, sa v predvečer príchodu premiéra Ramu do Belehradu ešte vyhrotil. „Neverím, že by táto návšteva odzrkadľovala normalizáciu vzťahov medzi oboma krajinami. Je to len návšteva, ktorá mala potešiť Európsku úniu,“ napísal v úvodníku svojho portálu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Albánsko #Aleksandar Vučič #Edim Raman