Putinov poradca: Estónsko a Lotyšsko majú dôvod obávať sa Ruska

Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov vyhlásil, že dva pobaltské členské štáty EÚ Estónsko a Lotyšsko majú dôvod báť sa Ruska. Moskve sa totiž nepáči údajný útlak ruského obyvateľstva. Povedal to pre švédsku televíziu SVT.

11.11.2014 12:38
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (378)

Po ruskej anexii Krymu a násilí na východe Ukrajiny rastie v mnohých štátoch susediacich s Ruskom znepokojenie. Mnohí v pobaltských krajinách by radi vedeli, aké sú ďalšie zámery Moskvy. Markov podľa SVT dal najavo, že by Rusko nemalo problém vyvolať nepokoje v Pobaltí.

„Švédsko mať strach nemusí,“ povedal novinárom tejto televízie, s ktorými sa stretol v Moskve. Estónsko a Lotyšsko však podľa Markova dôvod báť sa majú kvôli údajne represívnemu prístupu voči ruskej menšine. „Ak dôjde k veľkej vojne, je možné, že z týchto krajín nezostane nič,“ vyhlásil Putinov blízky poradca.

Anexiu Krymu označil poradca za sebaobranu

V rozhovore, ktorý má televízia odvysielať v utorok večer a o ktorom informuje s predstihom na svojom webe, sa Markov tiež vyjadril k situácii na Ukrajine. Anexiu Krymu pritom označil za „sebaobranu proti nepriateľskému svetu, ktorý je plný rusofóbie“.

„Problémom je rusofóbia vládnucej elity na Západe. Rusofóbia je rasizmus voči Rusku. Stopnite vo svojich krajinách rusofóbiu a potom sa vám bude oveľa ľahšie žiť,“ dodal Markov.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Pobaltie