Abbás kritizoval Hamas pri hrobe Arafata

Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás obvinil stranu Hamas z bojkotu snáh o národné zmierenie.

11.11.2014 13:13
Abbás, Arafat Foto: ,
Mahmúd Abbás si uctil pamiatku 10. výročia od smrti Jásira Arafata.
debata

Abbás zahrnul túto tému do svojho prejavu, ktorý predniesol v Ramalláhu pri príležitosti 10. výročia smrti svojho predchodcu Jásira Arafata.

Abbásov Fatah s Hamasom tento rok vytvorili spoločnú vládu v snahe zjednotiť správu oboch palestínskych území – Západného brehu Jordánu a pásma Gazy. Hamas je však v Izraeli a v ďalších iných krajinách radený k teroristickým organizáciám a spojením s ním si Abbás skomplikoval zahraničné vzťahy.

V utorok sa v prejave vrátil k piatkovým výbuchom, pri ktorých boli v pásme Gazy zničené domy i autá členov Fatahu. „Organizátorom explózií v Gaze je vedenie Hamasu, to oni sú zodpovední,“ povedal Abbás. Hovoril tiež o „sabotáži a marenia“ národného zmierenia.

Kým v Ramalláhu prišlo na ceremónii vzdať úctu Arafatovi niekoľko tisíc ľudí, oslavy v Gaze zrušili. Účastníci programu v Ramalláhu si priniesli prápory Fatahu, zneli fanfáry a piesne. V Gaze sa neobjavil jediný portrét zosnulého vodcu, pódium, na ktorom sa mala oslava konať, zničili pri piatkovej explózii.

„Dúfali sme, že toto výročie ukončí rozkol medzi Palestínčanmi a potvrdí národnú jednotu. Že tu budú stáť vedľa seba predstavitelia Fatahu a Hamasu,“ povedala agentúre AFP obyvateľka Gazy Suhajla Barbahová. Jej spoluobčan Rifat Hadžadž povedal, že Arafat bol zosobnením národnej jednoty. „Pripravili nás o možnosť sláviť toto výročie. História ale neodpustí tým, ktorí maria jeho plány na oslobodenie Palestíny,“ povedal Hadžadž.

Arafat bol pôvodne vodcom boja proti Izraelu, ale zriekol sa ho koncom 80. rokov. V 90. rokoch sa zapojil do rokovania s Izraelom, ktoré potom viedli k prvým dohodám o palestínskej autonómii. Zomrel 11. novembra 2004 v Paríži vo veku 75 rokov a v Ramalláhu je pochovaný v mauzóleu.

Príčina jeho smrti nie je úplne objasnená, mnohí Palestínčania sú presvedčení, že je za ňou Izrael. Špekulácie o jede sa ale nepotvrdili rovnako ako ani správy o tom, že trpel AIDS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #jásir arafat #Fatah #Mahmúd Abbás