Putin sa zachoval ako džentlmen, v Číne to cenzurovali

Galantným gestom upútal pozornosť ruský prezident Vladimir Putin na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Pekingu.

11.11.2014 15:28
Putin, Čína Foto:
Vladimir Putin si všimol, že sa prvá dáma Číny chveje od zimy a prehodil jej cez plecia šál.
debata (44)

Pred začiatkom pondelňajšej privítacej ceremónie pod holým nebom si Putin všimol, že sa prvá dáma Číny vo svojich tenkých hodvábnych šatách chveje od zimy, a prehodil jej cez plecia šál.

Šéf Kremľa za to zožal chválu ako džetlmen, ale čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý v tej chvíli konverzoval s Barackom Obamom, zrazu vyzeral ako netaktný, nepozorný manžel. To bolo pre čínskych cenzorov príliš neprípustné a tak záber, ktorý pôvodne odvysielala štátna televízia CCTV, následne z internetu vymazali.

Na rozhodnutí zablokovať šírenie videa nepochybne prispeli aj šteklivé vtipy, ktoré sa začali šíriť na čínskom webe o skutočných zámeroch rozvedeného ruského prezidenta, podotkla agentúra AP. Tá tiež pripomenula, že Putin, ktorý sa rád predvádza pri rôznych športových výkonoch, je ako svalnatý, mužný hrdina idolom mnohých čínskych žien.

Gesto odkrylo kultúrne rozdiely

Podľa analytikov Putinovo gesto voči čínskej prvej dáme ukázalo kultúrne rozdiely medzi oboma krajinami a medzi tým, čo je podľa Pekingu a Moskvy prípustné správanie na verejnosti. „Čína je tradične konzervatívna, čo sa týka verejných kontaktov medzi nezosobášenými mužmi a ženami, a Putinova starostlivosť mohla vyprovokovať vtipy, ktoré sa veľkému šéfovi v Pekingu zrejme nepáčili,“ konštatoval čínsky historik a nezávislý komentátor Čang Li-fan.

Príťažlivá manželka čínskeho prezidenta Pcheng Li-jüan bola skôr populárnou speváčkou a bola v krajine podstatne známejšou než jej manžel. Na rozdiel od svojich predchodkýň sa tiež ako prvá dáma oveľa viac prezentuje na verejnosti. Čínske médiá pritom starostlivo vytvárajú imidž prezidenta a jeho manželky ako milujúceho páru. Fotografie Sia, ako chráni svoju ženu dáždnikom pred lejakom pri štátnej návšteve Trinidadu a Tobaga, ako jej trhá kvety, či ako ju obyčajne drží za ruku, získali veľmi pozitívny ohlas na čínskom internete.

Ruský prezident si však v pondelok večer dovolil tento obrázok narušiť. Pcheng Li-fan v pondelok zdvorilo od Putina šál alebo deku prijala a ľahkým úklonom mu za ňu poďakovala. Po krátkej pauze ju ale z ramien stiahla a obliekla si čiernu vestu, ktorú jej podal jej asistent, napísal denník Daily Telegraph.

Šéf ruských a stredoázijských štúdií na šanghajskom medzinárodnom inštitúte Li Sin je presvedčený, že Putin sa iba zachoval ako pravý Rus a neurobil žiadnu diplomatickú chybu. „V Rusku je tradíciou, že rytierski muži pri verejných príležitostiach prejavujú úctu ženám. A v takej chladnej krajine, ako je Rusko, je úplne bežné, že džentlmen pomáha žene obliekať alebo vyzliekať kabát. Číňania ale na niečo také nemusia byť zvyknutí,“ dodal.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Vladimir Putin #Si Ťin-pching