Pápež zriadil komisiu pre vyšetrovanie zneužívania detí

Pápež František vytvoril mimoriadnu komisiu siedmich kardinálov a biskupov, ktorí majú v rámci Kongregácie pre náuku viery rýchlejšie prerokovať najmä prípady sexuálneho zneužívania maloletých. Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.

11.11.2014 18:25
pápež, František, Vatikán, synoda, Foto: ,
Pápež František.
debata (1)

Týka sa to „odvolaní v prípadoch najťažších deliktov proti viere a mravom, ktoré sú tejto kongregácii vyhradené“. „Konkrétne ide o delikty proti úcte k sviatostiam a delikty proti mravom, teda sexuálne delikty nositeľov služobného kňazstva s osobami mladšími ako osemnásť rokov,“ upozornil rozhlas na svojich internetových stránkach.

„V prípade, že je vinník nositeľom biskupského svätenia, bude jeho prípad preskúmaný riadnym zasadnutím, ktoré bude môcť rozhodnúť o špecifických prípadoch podľa pápežovho súdu,“ dodal rozhlas.

Rozhodnutie pápeža Františka, ako oznámil vatikánsky hovorca kardinál Federico Lombardi, uľahčí prácu riadnej sekcie Kongregácie pre náuku viery a zabráni tomu, aby sa hromadili podané podnety. Zriadenie komisie platí od utorka.

Zo zneužívanie maloletých boli v minulosti obvinených alebo odsúdených stovky kňazov v mnohých krajinách Európy, ale aj v Spojených štátoch či Kanade. Františkov predchodca Benedikt XVI., počas ktorého pontifikátu sa začali tieto škandály vyšetrovať, sa podľa Vatikánu stretol s niekoľkými zneužitými ľuďmi počas svojich ciest po svete.

František je však prvým pápežom, ktorý sa s obeťami rozhodol stretnúť na vatikánskej pôde, a to tento rok v júli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie detí