Mali má druhú obeť eboly

Mali oznámilo druhé úmrtie na ochorenie vírusom eboly. Uviedla to dnes agentúra Reuters. Prípad nie je spojený s prvým, ktorý sa týkal úmrtia dvojročného dievčatka koncom októbra v meste Kayes, kam prišlo zo susednej Guinei.

12.11.2014 08:30
debata

Novou obeťou sa stal v hlavnom meste Bamako zdravotník, ktorý tu ošetroval jedného pacienta z Guinei, kde trpí ebolou mnoho ľudí.

Ľudia z blízkosti oboch malijských obetí eboly sa musia podrobiť karanténe v dĺžke 21 dní, ako trvá inkubačná doba tohto smrteľného ochorenia.

V súčasnej dobe neexistujú proti tomuto vírusovému ochoreniu žiadne schválené lieky a vakcíny, niekoľko sľubných preparátov sa ale skúša. Dve nádejné očkovacie látky sa testujú v Európe, Afrike a v USA, výsledky majú byť známe do decembra. Odborníci predpokladajú, že do polovice budúceho roka by sa do Afriky mohli dostať stovky tisíc vakcín proti ebole.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírusom eboly spôsobujúcim krvácajúcu horúčku nakazilo v západnej Afrike viac ako 13 200 ľudí, z ktorých asi 5000 chorobe podľahlo. Najviac sú epidémiou postihnuté Libéria, Sierra Leone a Guinea.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #ebola