Čierny Peter ako prejav rasizmu? Osud Mikulášovho pomocníka je v ohrození

Vášnivá diskusia, ktorá prebieha v Holandsku o tom, či je tradičná predvianočná postava Čierneho Petra prejavom rasizmu, bude pokračovať aj po stredajšom súdnom verdikte.

12.11.2014 18:00
Mikuláš, anjel, čert Foto: ,
Na Slovensku pomáha Svätému Mikulášovi čert, v Holandsku Čierny Peter. Otázne však je, dokedy, keďže stúpencom antidiskriminačného zákona príde táto postava ako prejav rasizmu. /Ilustračné foto/
debata (12)

Najvyšší správny súd totiž odmietol rozhodovať o tom, či v prípade tohto dlhoročného zvyku ide o diskrimináciu, ako niektorí tvrdia. Zároveň však zvrátil predchádzajúci rozsudok, ktorý vedenie mesta Amsterdam pokarhal za to, že účasť Čierneho Petra na oslavách dovolil.

Čierny Peter (Zwarte Piet) je v Holandsku pomocníkom svätého Mikuláša, ktorému pomáha rozdávať deťom darčeky. Podľa legendy prichádza do domov s darčekmi cez komín, a možno aj preto sa postupne vyvinula jeho podoba – vystupuje ako černoch vo farebnom historickom kostýme.

Pripomínajú exotických sluhov z minulosti?

Podľa kritikov tohto zvyku však táto postava môže skôr pripomínať časy, keď bohatí Holanďania si v minulosti najímali černochov ako exoticky vyzerajúcich sluhov. A každoročné stvárňovanie Čierneho Petra, ktorého predstavujú hlavne belosi so začiernenou tvárou a afro parochňou, vraj len posilňuje negatívne stereotypy v zobrazovaní černochov.

Súd dal tento rok kritikom za pravdu, keď rozhodol, že amsterdamská radnica nemala minuloročné oslavy príchodu Svätého Mikuláša do mesta dovoliť. Argumentoval pri tom „negatívnou stereotypizáciou černochov“. Práve tento verdikt mohol ovplyvniť tohtoročné oslavy, ktoré pripadajú pravidelne na prvú sobotu po svätom Martinovi, teda na tento víkend.

Štátna rada, ako sa najvyšší správny súd v Holandsku oficiálne volá, sa však k jadru sporu nevyjadrila a otázka, či Čierny Peter odporuje antidiskriminačným zákonom, je tak ďalej nerozhodnutá.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Vianoce #Mikuláš #čert #Čierny Peter