WHO: Epidémia eboly má už viac ako 5-tisíc obetí

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že v súvislosti s pokračujúcou epidémiou eboly v západnej Afrike už eviduje najmenej 14 098 prípadov nakazenia, z ktorých sa 5 160 skončilo úmrtím.

12.11.2014 22:54
ebola, Libéria, dezinfekcia, vírus, lekári,... Foto: ,
Dezinfekčný tím v Monrovii, hlavnom meste Libérie.
debata (2)

Oproti predošlej bilancii tak počet obetí prekonal päťtisícovú hranicu, pričom najhoršie postihnutými krajinami zostávajú Libéria, Guinea a Sierra Leone. Podľa zverejneného vyhlásenia sa objavujú náznaky, že šírenie ochorenia v Guinei a Libérii sa spomaľuje, počet nakazených však naďalej prudko stúpa v Sierre Leone.

V niektorých častiach Guiney a Libérie je miera prenosu eboly takisto stále vysoká, zatiaľ čo najmenej dve nové úmrtia v stredu hlásili z hlavného mesta Mali, kde vírusu predtým podľahla iba jediná osoba.

Terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšou v dejinách, zdravotnícka organizácia patriaca pod OSN však varuje, že skutočná bilancia je pravdepodobne ešte horšia, keďže mnohí pacienti nemôžu alebo nechcú navštíviť lekára. Napätá situácia v Sierre Leone v stredu vyústila do štrajku vyše 400 pracovníkov jednej z tamojších kliník, ktorí sa rozhodli protestovať po tom, ako napriek prísľubu vlády nedostali rizikové príplatky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Afrika #ebola