Hromadná sterilizácia priniesla Indkám smrť

Najmenej 13 indických žien už zomrelo a ďalších 20 je v kritickom stave po hromadnej a vládou podporovanej sterilizácii v rámci programu plánovaného rodičovstva.

13.11.2014 08:32
skalpel, chirurg, lekár, operácia Foto:
Nové kompetencie pre praktických lekárov pripravuje ministerstvo v rámci reformy všeobecného lekárstva.
debata

Celkovo až 83 žien, dedinčaniek mladších ako 32 rokov, ešte počas víkendu sa podrobilo zákroku v štáte Čhattísgarh a večer ich už poslali do domáceho liečenia. Mnohým z nich sa zdravotný stav zhoršil a tak ich sanitkami zvážali do nemocnice v meste Bilaspúr. Do stredy z nich zomrelo trinásť. Príčinou smrti mohla byť podľa predbežného vyšetrovania otrava krvi alebo hemoragický šok. Spôsobuje ho priveľká strata krvi. Pozornosť vyšetrovateľov sa sústreďuje preto hlavne na lieky, ktoré ženy dostali po zákroku, ako aj použité nástroje, ktoré nemuseli byť dezinfikované. V ohrození života boli v stredu stále dve desiatky žien. „Ich stav je veľmi vážny. Majú veľmi nízky tlak,“ povedal jeden z ošetrujúcich lekárov.

Podľa doterajšieho vyšetrovania lekár R. K. Gupta, ktorý uskutočnil počas piatich až šiestich hodín všetky zákroky spolu s dvoma asistentmi, porušil nariadenie, podľa ktorého je možné denne uskutočniť 30 sterilizácií. V skutočnosti jeho rukami prešlo v jeden deň viac ako 80 žien. Guptu už v stredu obvinili zo zabitia z nedbanlivosti. Obžalovaný to popiera. Hromadnú sterilizáciu žien aj mužov pravidelne organizujú v mnohých oblastiach Indie. V niektorých štátoch dokonca osobám, ktoré súhlasia zo zákrokom, ponúkajú veľké výhody. Napríklad majú možnosť získať automobil či rôzne domáce elektrické spotrebiče. Ročne absolvuje sterilizáciu až milión ľudí.

V Indii žije v súčasnosti približne 1,25 miliardy obyvateľov a počas najbližších dvadsiatich rokov by sa mohla stať najľudnatejšou krajinou na svete. Doteraz patrí prvenstvo v tomto smere Číne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #India #sterilizácie