Jobbik šliape Orbánovi na päty

Posledná salva volebnej sezóny vyznela pre stranu maďarského premiéra potupne. Kým Viktor Orbán sa pýši, že v parlamentných, európskych aj komunálnych voľbách získal tento rok Fidesz asi dve tretiny mandátov, v opakovanej bitke o Ózd, tridsaťpäťtisícové mesto na severovýchode Maďarska, utrpel jeho doterajší starosta drvivú porážku.

13.11.2014 08:52
Jobbik, Gábor Vona Foto: ,
Dobytie Ózdu je podľa vodcu Jobbiku Gábora Vonu ,, prvou bitkou volieb 2018".
debata (12)

So ziskom bezmála dvoch tretín hlasov ho porazil takmer neznámy 27-ročný kandidát krajne pravicového Jobbiku.

Pre Jobbik je Ózd drahokamom na korunke jeho úspešného účinkovania v októbrových komunálnych voľbách. Získal v nich až štrnásť starostovských kresiel, v piatich mestách a deviatich dedinách, čo je takmer päťnásobné zlepšenie od roku 2010. Navyše v 17 z celkového počtu 19 župných rád bude mať po Fidesze druhé najsilnejšie zastúpenie, čím socialistov odsunul z ich donedávna výsadného postavenia hlavných vyzývateľov Orbánovej strany.

Kandidát Jobbiku porazil doterajšieho starostu Ózdu už v októbrovom hlasovaní, vtedy však len o niekoľko desiatok hlasov a Fidesz si súdnou cestou vymohol opakovanie. V ňom však už rozdiel narástol na priepastných 5 200 hlasov.

Vodca Jobbiku Gábor Vona z tohto triumfu vyvodzuje záver, že to bude práve jeho hnutie, ktoré sa v ďalších parlamentných voľbách pobije s Fideszom o moc. „Toto nebola posledná bitka sezóny 2014, ale prvá bitka volieb 2018. Definitívne sme sa stali hlavným vyzývateľom, ktorý môže vládnu stranu vystriedať," citoval ho portál Index.

Ózd je upadajúce hutnícke mesto s početnou rómskou komunitou a vysokou mierou nezamestnanosti. Fideszácky štátny tajomník Róbert Répássy tamojší úspech krajnej pravice bagatelizoval, keď Jobbiku ironicky zablahoželal k „zozbieraniu hlasov rasistických voličov socialistickej strany“.

Ľavica vo svojej niekdajšej bašte tentoraz skutočne prepadla. Pri jej dlhodobej bezmocnosti to však pre politológov bolo menšie prekvapenie, ako ponižujúco vysoká porážka Fideszu. „Opakované voľby v Ózde ukázali, že odpor k politike Fideszu narastá. Profituje z toho však nie rozpadajúca sa ľavica, ale krajná pravica, schopná osloviť nespokojných voličov,“ povedal pre denník Népszabadság analytik Gábor Filippov. „Najväčším poučením je, že po predchádzajúcich úspechoch v malých obciach dokáže Jobbik k sebe pripútať väčšinu protestných hlasov. V kríze totiž jedine on vie odporcom Fideszu ponúknuť nádej na zmenu,“ dodal.

Zmenšujúci sa odstup medzi Fideszom a Jobbikom a ďalší prepad socialistov ukazujú aj čerstvé volebné preferencie. V novembrovom prieskume ústavu Nézőpont podpora Fideszu u rozhodnutých voličov klesla na 40 percent, kým Jobbiku vzrástla na 26 percent. Za socialistov, niekdajšiu najsilnejšiu opozičnú stranu, by dnes bolo ochotných hlasovať len 9 percent potenciálnych voličov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Jobbik