USA a Čína sa snažia vyhnúť náhodnej vojne

Peking a Washington sa budú informovať o tom, čo robia. Výsledkom je niekoľko pomerne prekvapujúcich dohôd medzi dvoma veľmocami.

13.11.2014 09:43
Obama, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) privítal v Pekingu šéfa Bieleho domu Baracka Obamu.
debata (55)

Tie zahŕňajú aj bezpečnostnú a vojenskú oblasť.

Ako informoval americký denník Wall Street Journal, dohody sa týkajú vzájomnej informovanosti o politických a strategických rozhodnutiach, o účasti na vojenských cvičeniach a ďalších aktivitách. Ich súčasťou sú detaily o tom, ako riešiť námorné konflikty. Čína dlhodobo zvyšuje svoj obranný rozpočet. Americký prezident Barack Obama zase ešte pri nástupe do úradu v roku 2009 oznamoval, že USA presunú svoju pozornosť do Ázie. Peking to v zásade vníma ako krok namierený proti nemu, hoci Amerika tvrdí opak. Ázijsko-pacifický regióne tiež sužuje napätie týkajúcich sa územných sporov v Juhočínskom a vo Východočínskom mori. V oboch je zapojená Čína. "Je to jediná oblasť, kde od roku 2009 rastú obranné rozpočty krajín,“ tvrdí o regióne Ázia-Pacifik vo svojej štúdii analytická organizácia IHS Jane’s.

Dohody medzi Čínou a USA oznámili počas návštevy Obamu v Pekingu. "Je mimoriadne dôležité, aby sme sa vyhli neúmyselnému zvyšovaniu napätia a aby sme sa neocitli v náhodnej situácii, ktorá by mohla viesť ku konfliktu,“ citoval Wall Street Journal Bena Rhodesa, zástupcu poradcu pre národnú bezpečnosť.

"Dohody by mali mať podporiť strategickú dôveru medzi Čínou a USA a vybudovať nový typ vojenských vzťahov,“ uviedlo zase čínske ministerstvo obrany.

"Je to pozitívny vývoj,“ tvrdí o dohodách expert na Čínu Zhiqun Zhu z Bucknellovej univerzity. "Bezpečnostné vzťahy boli najslabšou linkou medzi dvoma mocnosťami. Teraz sa snažia vytvoriť istý protokol, ktorým by regulovali vojenské konflikty. Pomôže to odvrátiť náhodný konflikt. Keď sa zlepšia vojenské vzťahy medzi USA a Čínou, zlepší sa aj bezpečnostná situácia v ázijsko-pacifickom regióne,“ povedal pre Pravdu Zhu.

Obama v Pekingu vyhlásil, že USA vítajú Čínu, ktorá bude prosperujúca a mierová. "Ak budeme spolupracovať, bude mať z toho osoh aj svet,“ vyhlásil šéf Bieleho domu. Američania tiež presvedčili čínsku stranu, aby prezident Si Ťin-pching na tlačovej konferencii odpovedal aj na otázky, čo nie je u komunistického vládcu zvykom.

Viacero zdrojov napätia medzi Pekingom a Washingtonom však zostáva. Počas Obamovej návštevy sa Číňania pochválili novou stíhačkou J-31, ktorá má byť konkurenciou americkej F-35. Nezhody stále panujú v oblasti ľudských práv, kyberbezpečnosti či konkurenčných projektov voľného obchodu v ázijsko-pacifickom regióne.

Rory Medcalf z Lowyovho inštitútu pre medzinárodnú politiku v Sydney tak víta najnovšie dohody, upozorňuje však, že všetko neriešia. "V dlhodobom horizonte sa zdá, že strategická súťaž medzi USA a Čínou sa zintenzívňuje,“ povedal pre Pravdu Medcalf.

Čína musí podľa odborníka držať na uzde tých, čo chcú tvrdší postup proti USA. Peking tiež musí zvládnuť nacionalistické tendencie. "USA zase musia ubezpečiť Čínu, že spojenectvá Ameriky v Ázii sú obrannej povahy. Rovnako je potrebné zvládnuť nacionalistické napätie medzi Čínou a jej susedmi. Ešte je priskoro, aby sme vyhlásili, že v Ázii zavládne večný mier,“ upozornil Medcalf.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Barack Obama #Si Ťin-pching