Radikáli z Islamského štátu zavedú vlastnú menu

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) bude raziť vlastné mince a zavedie novú menu, ktorú budú môcť používať moslimovia.

14.11.2014 09:21
debata (6)

Organizácia to oznámila v novom vyhlásení, o ktorom informuje stanica CNN. Chce sa vraj vymaniť z „tyranského finančného systému“ a k detailom o hodnote a kurzu meny sa vyjadrí neskôr.

Islamský štát vraj bude raziť sedem mincí – dve zlaté, tri strieborné a dve medené. Podľa materiálu, ktorý má k dispozícii CNN, ide o rozhodnutie „zasvätené výhradne Bohu“. Umožní vraj moslimom vymaniť sa z „globálneho ekonomického systému, založeného na diabolskom úžerníctve“.

IS vyhlásil kalifát v časti Sýrie a Iraku. Jeho vodca abú Bakr Bagdádí tvrdí, že sa Islamskému štátu podriadili aj skupiny v Jemene, Egypte, Líbyi a Alžírsku. Vyzval na svätú vojnu moslimov po celej zemeguli a na zvrhnutie diktátorských režimov, vrátane toho v Saudskej Arábii.

Bývalý námestník amerického ministerstva financií Jimmy Gurule pre CNN povedal, že v otázkach finančníctva si IS počína inak ako teroristická sieť al-Kajdá. Tá získavala peniaze z vonkajších zdrojov, zatiaľ čo IS je schopný financovať sa sám z ropy, výkupného za rukojemníkov, daní a predaja ulúpených cenných historických artefaktov.

Gurule upozornil, že takto získané peniaze sa nedajú jednoducho uložiť pod matrac, ale je potrebné ich dostať do existujúceho finančného systému. Radí preto zamerať sa na banky, najmä v Katare a Kuvajte, ktoré zrejme peniaze od IS prijímajú a spravujú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát