Rusko vraj dáva Francúzsku dva týždne na dodanie lode Mistral

Moskva dáva Parížu lehotu do konca novembra na odovzdanie prvej z dvoch vojnových lodí triedy Mistral, ktoré Francúzsko pre Rusko vyrába.

14.11.2014 10:43
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (127)

Ak sa tak nestane, má v úmysle žiadať vysoké finančné odškodnenie. Uviedla to štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vysoko postaveného činiteľa.

„Pripravujeme sa na rôzne možnosti. Počkáme do konca mesiaca (na splnenie dohody o Mistrale), potom budeme predkladať vážne nároky,“ vyhlásil nemenovaný zdroj agentúry. Podľa neho experti analyzujú možnú výšku škody spôsobenej Rusku nesplnením zmluvy. „Táto suma nebude tajná,“ dodal.

Prvá výsadková vrtuľníková loď triedy Mistral, nazvaná Vladivostok, by podľa kontraktu mala odovzdať v piatok. Kedy sa tak naozaj stane, ale nie je jasné. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v stredu vyhlásil, že za súčasných okolností nie je možné stanoviť dátum dodávky.

Ruská delegácia, ktorá mala plavidlo oficiálne prevziať, sa deň predtým rozhodla do Francúzska neodcestovať vzhľadom na to, že nedostala príslušné potvrdenie, že sa oficiálne odovzdávanie bude konať.

Podľa informovaného zdroja agentúry Interfax umožňuje zmluva trojmesačný odklad odovzdania lodí, ale oneskorenie musí byť spôsobené technickými problémami so skúškami plavidla, nie pre politickú situáciu. Francúzsko, ktoré je pod tlakom spojencov, v predstihu hovorilo o odklade kvôli situácii na Ukrajine, na ktorej východe podľa informácií Západu intervenuje ruská armáda.

Vladivostok je na odovzdanie v západofrancúzskom prístavu Saint-Nazaire prakticky pripravený. Vo Francúzsku sa ho naučilo ovládať 400 ruských námorníkov. Druhá loď, pomenovaná Sevastopoľ, by mala byť hotová do konca nadchádzajúce­ho roka.

Meno nesie po veľkom prístave na Kryme, kde sídli ruská čiernomorská flotila. Krymský polostrov v marci Rusko, napriek zahraničnými protestom, anektovalo. Ukrajina ho ďalej považuje za svoje územie.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Mistral