Putin: Protiruské sankcie škodia medzinárodným vzťahom

Vladimir Putin verí, že iniciátori protiruských sankcií si uvedomia ich škodlivosť pre medzinárodné ekonomické vzťahy a že sa táto téma stane minulosťou.

14.11.2014 12:23
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (53)

Ruský prezident to uviedol v rozhovore poskytnutom agentúre TASS. Uistil zároveň, že Rusko má dostatočné rezervy, aby sa s prípadnou novou krízou vyrovnalo. "Je to (sankcie) škodlivé a samozrejme nám to spôsobuje určité škody, ale je to škodlivé aj pre nich, pretože to podkopáva celý systém medzinárodných ekonomických vzťahov. Veľmi dúfam, vychádzam z toho, že to nakoniec bude pochopené a stane sa to minulosťou, "uviedol Putin v rozhovore, ktorý vysielala aj ruská televízia.

Podľa šéfa Kremľa protiruské sankcie odporujú zásadám činnosti skupiny G20, ktorá združuje najväčšie ekonomiky sveta a ktorej summit sa bude konať cez víkend v austrálskom Brisbane. Porušujú aj normy medzinárodného práva, „pretože sankcie môžu byť zavádzané (len) v rámci OSN a jej Bezpečnostnej rady“. O sankciách na nadchádzajúcom summite G20 vraj ale sám hovoriť nezačne.

Prezident tiež vyhlásil, že ruské hospodárstvo je pripravené čeliť novej vlne krízy. Vláda podľa neho rozpracováva najrôznejšie scenáre, vrátane veľkého poklesu cien ropy. „Premýšľame o všetkých scenároch, vrátane takzvaného katastrofálneho poklesu cien energetických surovín, čo je celkom možné, to pripúšťame. Ministerstvo hospodárstva, ministerstvo financií a celá vláda prepočítavajú vývoj ekonomiky pri každom z týchto scenárov,“ povedal Putin.

Ruské rezervy, valutové aj zlata, sú podľa neho dostatočné pre „splnenie všetkých prevzatých sociálnych záväzkov“ a na udržanie rozpočtu i celej ekonomiky. Prezident zároveň nevylúčil, že ropný gigant Rosnefť, ktorý patrí medzi najdôležitejšie firmy pre ruskú ekonomiku, dostane v prípade potreby peniaze z Fondu národného blahobytu (FNB).

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie