Za smrteľné sterilizácie v Indii zrejme môže farmaceutická firma

Za nezvládnutými sterilizáciami indických žien je pravdepodobne farmaceutická firma, ktorá nemocniciam ošetrujúcim pacientky dodala životunebezpečné antibiotiká.

14.11.2014 17:56
debata (2)

V piatok o tom s odvolaním sa na predbežné závery vyšetrovateľov informuje tlačová agentúra Reuters. Terčom vyšetrovania je firma Mahawar Pharmaceuticals so sídlom vo východoindickom meste Rajpur. Polícia tam tento týždeň uskutočnila raziu a inšpektori následne rozhodli o uzavretí prevádzky. Nebezpečným liekom má byť antibiotikum Ciprocin používaný na liečenie bakteriálnych infekcií. Majiteľ firmy však všetky obvinenia pre agentúru Reuters odmietol.

Operácie podstúpilo v sobotu v dedine Pendari celkovo až 83 žien. Stalo sa tak v rámci štátneho programu, pričom všetky ženy údajne operoval jediný lekár a jeho asistent v priebehu šiestich hodín. Indická vláda znepokojená rýchlo rastúcou populáciou, ktorá dosiahla 1,3 miliardy, ponúka bezplatnú sterilizáciu ženám, ktoré sa chcú vyhnúť riziku otehotnenia a nákladom na ďalšie dieťa. V mnohých prípadoch im ponúkajú jednorazovú odmenu za podstúpenie operácie.

Počet obetí sterilizácií medzitým stúpol už na 14 po tom, ako v nemocnici vo štvrtok zomrela ďalšia Indka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #sterilizácie