Islamský štát chce ďalej rásť

Irak a Sýria mu už nestačia, vodca extrémistickej organizácie Islamský štát má chuť na ďalšie štyri arabské krajiny. Abú Bakr Bagdádí ohlásil rozšírenie samozvaného kalifátu o Arabský polostrov a sever Afriky.

15.11.2014 13:28
Abú Bakr Bagdádí Foto: ,
Abú Bakr Bagdádí.
debata (14)

Zvukový záznam s oznámením o expanzii kalifátu umiestnili radikáli z Islamského štátu na sociálne siete. „Ó, moslimovia, máme pre vás dobrú správu: oznamujeme rozšírenie Islamského štátu o nové krajiny: Haramajn (Saudskú Arábiu), Jemen, Egypt, Líbyu a Alžírsko,“ hovorí sa v ňom.

To, či je nahrávka pôvodná, sa ešte preveruje. Podľa expertov sa však hlas zhoduje s predchádzajúcimi zvukovými posolstvami vodcu Islamského štátu. Nahrávka vyznieva aj ako popretie špekulácií, že Bagdádí bol koncom minulého týždňa vážne zranený, či dokonca zabitý počas amerického náletu na kolónu vozidiel s lídrami Islamského štátu. Vodca radikálnych islamistov pritom naznačil, že ani jeho smrť by nič nezmenila na odhodlaní ozbrojencov Islamského štátu bojovať do posledného muža. „Nikdy neprestanú bojovať, dokonca ani vtedy, ak zostane jediný ich vojak,“ vyhlásil.

Bagdádí na nahrávke oznamuje, že prijal prísahy vernosti od stúpencov zo spomínaných štyroch krajín a vyzýva ich, aby podnikali útoky proti miestnym vládam. „Vojaci Islamského štátu, odpáľte vulkány džihádu, ožiarte Zem ohňom spaľujúcim všetkých diktátorov,“ burcuje, pričom kráľovskú dynastiu Saudov prirovnáva k hadej hlave, ktorú treba odseknúť.

Od začiatku letnej ofenzívy Islamského štátu v Iraku saudskoarabský režim vyslal tisícky vojakov do pohraničnej oblasti. Kráľ Abdulláh sľúbil podniknúť „všetky možné opatrenia“ na obranu Saudskej Arábie pred Islamským štátom, ktorý označil za teroristickú organizáciu. Kým vodcovia Islamského štátu plánujú pohltiť nové územia, majú čo robiť, aby si udržali tie doterajšie. Iracká vláda včera oznámila, že jej armáda vytlačila radikálov z mesta Bajdží na severe krajiny a postupuje k blízkej veľkej rafinérii.

Bagdádího extrémisti si zdanie štátnosti budujú aj zavedením vlastnej meny – islamského dináru a razením mincí. Organizácia oznámila tento krok zameraný na „vymanenie sa moslimov z tyranského globálneho ekonomického systému založeného na diabolskom úžerníctve“ v novom vyhlásení, o ktorom informujú stanica CNN a denník Financial Times.

Islamský štát dá do obehu sedem druhov mincí – dve zlaté, tri strieborné a dve medené. Tá s najvyššou nominálnou hodnotou bude zodpovedať v prepočte 560 eurám.

Bývalý námestník amerického ministerstva financií Jimmy Gurule pre CNN povedal, že v otázkach finančníctva postupuje Islamský štát inak ako teroristická sieť Al-Kajdá. Tá získavala peniaze z vonkajších zdrojov, kým Islamský štát je schopný financovať sa sám z ropy, výkupného za rukojemníkov, daní a predaje ulúpených cenných historických artefaktov. Gurule upozornil, že takto získané peniaze sa nedajú jednoducho uložiť pod matrac, ale treba ich dostať do existujúceho finančného systému. Radí preto zamerať sa na banky, najmä v Katare a Kuvajte, ktoré zrejme peniaze od Islamského štátu prijímajú a spravujú.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát