Tabletky na sterilizáciu žien v Indii vraj obsahovali jed

Protizápalové tabletky, ktoré použil lekár pri sterilizácii niekoľkých desiatok žien na východe Indie, údajne obsahovali chemikáliu používanú v jede na potkany.

15.11.2014 14:26
debata

S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters. Lekár R.K. Gupta pred týždňom podal tieto tabletky pri sterilizácii viac ako ôsmich desiatkam žien, z ktorých najmenej 15 zomrelo a desiatky ďalších sú kvôli komplikáciám stále v nemocnici.

Predbežné testy preukázali prítomnosť fosfidu zinočnatého, uviedol Siddhárta Pardeši, zástupca správneho úradu oblasti Bilaspúr. Úrad podľa neho nechal pilulky otestovať po tom, čo sa táto chemická zlúčenina našla v neďalekej farmaceutickej firme Mahavar Pharmaceuticals (MP). Tá je vraj teraz v centre pozornosti vyšetrovateľov prípadu hromadnej sterilizácie. Ďalšie testy vzoriek zaslaných do laboratórií v Dillí a Kalkate by mali prítomnosť fosfidu definitívne potvrdiť či vyvrátiť. „Príznaky pacientov ale skutočne ukazujú na otravu fosfidom zinočnatým,“ dodal Pardeši.

Vo štvrtok do miestnej nemocnice dorazilo niekoľko ďalších ľudí z okolitých dedín s podobnými známkami otravy, aké sa vyskytli u predchádzajúcich pacientov. Sťažovali sa na vracanie, závraty a opuchy. Noví pacienti nenavštívili sterilizačný tábor, požili vraj ale lieky firmy MP.

Vláda štátu Chattisgarh už oznámila, že zhabala asi 200 000 tabliet antibiotiká Ciprocin 500, ktoré používal lekár Gupta pri sterilizácii, a asi štyri milióny ďalších balení liečiv od farmaceutickej spoločnosti MP. Polícia už vraj tiež zadržala riaditeľa firmy RAMES Mahavaru a jeho syna. Obaja sa vraj ale cítia byť nevinní. Už od štvrtka je vo väzení tiež Gupta.

India je na špičke v počte sterilizovaných žien. Snaha o reguláciu rastu počtu obyvateľov viedla v minulosti k rade drakonických opatrení. Rast indickej populácie ale aj tak zostáva jedným z najvyšších na svete.

Sterilizácia je medzi indickými ženami značne populárna, pretože je lacná a účinná. Niektoré indické štáty dokonca za podstúpenie zákroku ponúkajú také výhody, ako je automobil či rôzne domáce elektrospotrebiče. Ročne tento zákrok podstúpia milióny žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #jed #India #sterilizácie