Putin zvládol summit G20 hrdinsky, píšu v Rusku

Hoci sa môže zo strany Západu zdať, že ruský prezident Vladimir Putin sa dostal na skončenom summite krajín G20 v Brisbane pod ostrú kritku pre Ukrajinu a že z vrcholnej schôdzky odišiel skôr ponížený, v Rusku sa na celú udalosť pozerá úplne opačne.

17.11.2014 21:03
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii na konci summitu G20 v Brisbane.
debata (217)

V pondelok to napísala agentúra Reuters s tým, že ruské médiá označujú šéfa Kremľa za hrdinského, lebo neohrozene vstúpil do jamy levovej, kde čelil kritike a bránil národné záujmy.

„Putin sa správal nezvyčajne chladnokrvne. Nekonal tak, ako hysterickí komentátori všetkých typov očakávali, organizátorov summitu G20 ocenil a fórum označil za ‚konštruktívne‘,“ napísal prokremeľský denník Izvestija. „Hlavný dôvod jeho chladnokrvnosti je ten, že ruský prezident dobre vie, že Spojené štáty aj napriek úsiliu terajšej administratívy vedú loď západnej civilizácie na útes nazývaný Čína a nemôžu kurz zmeniť.“

Podľa ruskej štátnej televízie sa stretnutie G20 vyvíjalo pre Putina priaznivejšie, než západné médiá predpokladali, a že to bol naopak americký prezident Barack Obama, kto sa počas návštevy dvoch summitov v jednom týždni ocitol v izolácii. Okrem G20 sa Obama zúčastnil ešte na summite východoázijských krajín v mjanmarskej metropole Neipyijto.

Šéf mediálneho holdingu Rossija Segodňa Dmitrij Kiseljov poznamenal, že jednostranný pohľad na svet je viditeľne mŕtvy. Tiež sa v komentári opýtal amerického prezidenta, či sa snaží Rusko zničiť.

Témou ruských médií bol aj urýchlený Putinov odchod z Brisbane, keďže ruský prezident sa s odvolaním na dlhú cestu do vlasti ospravedlnil z nedeľného záverečného obeda. Ruský politický komentátor Georgij Satarov, ktorý predtým pôsobil ako poradca prezidenta Borisa Jeľcina, si myslí, že Putin zámerne okato urazil Západ tým, že odišiel skôr.

„Myslím, že v tomto prípade bol odkaz taký, že Putin plánuje konať na Ukrajine tak, ako si myslí, že je to potrebné, a nie tak, ako to od neho chcú lídri G20,“ poznamenal.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina