Palestínčania zabili modliacich sa Židov

Je to teror alebo sa už začala tretia palestínska intifáda (ľudové povstanie), kladú si otázku mnohí Izraelčania v súvislosti s najnovším útokom v Jeruzaleme.

18.11.2014 08:19 , aktualizované: 19.11.2014 09:39
Izrael, synagóga, útok Foto: ,
Dvaja palestínski radikáli zaútočili na modliacich sa Židov v synagóge. Na snímke jedna z ich obetí.
debata (14)

Dvaja palestínski radikáli žijúci vo východnej arabskej časti mesta, ako sa ukázalo bratranci Udaj a Hassan Abú Džamálovci, zaútočili v utorok ráno sekerami, nožmi a následne i pištoľou na modliacich sa Židov v synagóge Kehillat Bnei Torah v západojeruza­lemskej štvrti Har Nof. Pred útokom sa zamiešali do davu veriacich.

„Polícia, ktorá bola na mieste jedenásť minút po telefonáte, oboch teroristov zabila. Pri útoku zahynuli štyria rabíni,“ povedala pre portál denníka Haarec hovorkyňa jeruzalemskej polície Luba Samri. Jej kolega Micky Rosenfeld zároveň vyhlásil, že prípad polícia hodnotí ako "teroristický útok“. Jeho obeťami sa stali konkrétne Avraham Shmuel Goldberg, držiteľ izraelského aj britského občianstva, ako aj rabíni Moše Tversky, Aryeh Kopinsky a Calman Levine. Podľa novín Jerusalem Post všetci imigrovali z USA a mali občianstva oboch štátov.

V stredu sa zvýšila bilancia obetí na päť. V noci podľahol zraneniam v nemocnici jeden zo zasahujúcich policajtov.

Netanjahu sľúbil tvrdú odplatu

"Na brutálne vraždy modliacich sa Židov odpovieme tvrdou rukou,“ reagoval na masaker izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred utorkovým mimoriadnym rokovaním bezpečnostnej rady štátu. Zároveň z útoku obvinil hnutie Hamas, ako aj palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. K operácii sa však podľa televízie Al Arabia prihlásilo radikálne krídlo Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny a Abbás sa oficiálne dištancoval od masakry v synagóge.

„Palestínsky prezident vždy odsudzoval vraždenie civilistov na oboch stranách konfliktu. Odsudzuje preto zavraždenie modliacich sa v synagóge,“ cituje z oficiálneho stanoviska Mahmúda Abbása palestínska agentúra WAFA. Podľa lídra je „načase zastaviť eskaláciu a vykoreniť príčiny násilia“. Napriek vyhláseniu Abbása palestínsky rozhlas charakterizoval útočníkov ako mučeníkov a Hamas kontrolujúci pásmo Gazy rovnako nešetril pochvalou na adresu dvojice Palestínčanov.

„Hamas vyzýva na pokračovanie odvetných operácií a zdôrazňuje, že za napätie v Jeruzaleme nesie zodpovednosť izraelská okupácia,“ cituje Reuters hovorcu hnutia Hamas Samího abú Zuhrího.

Dialóg musí pokračovať

Utorňajší útok v západnom Jeruzaleme bol prisilnou kávou aj pre Jicchaka Hercoga, lídra opozičnej strany Avoda, ktorý nešetrí kritikou premiéra a jeho vlády. Nezabudol vyzvať Netanjahua a jeho kabinet na pokračovanie v dialógu s Palestínčanmi.

Vo svete narastá počet útokov

V roku 2013 zahynulo rukou teroristov 18-tisíc ľudí. Je to o 61 % viac ako rok predtým. V tom istom čase počet útokov vzrástol o 44 percent a ich celkový počet dosiahol takmer 10-tisíc. Jednou z hlavných príčin nárastu je občianska vojna v Sýrii. Najviac obetí teroristických útokov – 6-tisíc – zaznamenali v Iraku. Nasleduje Afganistan, Pakistan, Nigéria a Sýria. Prakticky na päť krajín pripadá až 80 percent všetkých obetí teroru. Najviac ich majú na svedomí stúpenci Islamského štátu, hnutia Al-Kajdá, Boko Haram a Taliban. Všetky štyri vymenované zoskupenia zneužívajú na svoje ciele náboženskú ideológiu založenú na extrémistickej interpretácii wahhábizmu. Náboženská ideológia nie je však jedinou príčinou terorizmu.

Približne každý druhý útok sa zaobíde bez obetí. Šanca, že nás niekto zavraždí, je pritom o 40 percent vyššia ako v prípade, že sa staneme obeťou teroristického útoku. ZDROJ: BBC, GLOBAL TERRORISM INDEX

„Popri nekompromisnom boji s organizovaným terorizmom musíme pokračovať v dialógu a spolupráci v otázkach bezpečnosti s umiernenými silami v našej oblasti s cieľom zastaviť túto vlnu teroru a nastoliť pokoj v uliciach,“ povedal Herzog pre izraelský portál Cursorinfo.co.il.

Hľadanie v kope sena

Podľa viacerých politológov prípadný nekompromisný boj s terorizmom bez paralelného úsilia o dialóg hrozí tvrdými následkami rovnako pre civilistov v Izraeli, ako aj pre Palestínčanov vôbec. Honba Tel Avivu na radikálov sa totiž môže zvrhnúť na „hľadanie ihly v kope sena“. Charakteristickou črtou najnovších aktérov útokov proti Izraelčanom je konanie na vlastnú päsť. Aj preto portál Ynet prirovnal "nového“ palestínskeho útočníka k osamelému vlkovi ako najnovšiemu symbolu intifády. Väčšinou sú to jednotlivci vo veku okolo 20 rokov, bez záväzkov a členstva v nejakej organizácii. A práve táto skutočnosť je dnes najväčším problémom pre izraelské bezpečnostné zložky. Atentátnici sú „nekontrolova­teľní“, nemôžu ich odhaliť ani izraelskí agenti infiltrovaní v sieti palestínskych aktivistov.

Pre väčšinu útočníkov bola spúšťačom rozhodnutia pomstiť sa za pokračujúcu izraelskú okupáciu palestínskych území kampaň v sociálnych sieťach a palestínskych médiách pod heslom Intifáda nájazdov a nožov.

Povstanie, či nie?

Podľa Vladimira Jankeleviča, komentátora izraelského portálu Polosa.co.il, ide jednoznačne o začiatok tretej palestínskej intifády a nie o teror. „Je to vojna,“ tvrdí.

Generál Iftah Ron-Taľ v súvislosti s volaním po tvrdej ruke voči Palestínčanom pripomína: „Žijeme na Blízkom východe, kde rokujú silní a slabých neberú vážne.“

Pritom už pred rokom šéf diplomacie USA John Kerry, poverený prezidentom Barackom Obamom riešením stagnujúceho problému palestínsko-izraelského dialógu, upozorňoval Tel Aviv pred možným výbuchom nepokojov. Bolo to v prvom rade v súvislosti s pokračujúcou výstavbou židovských osád na západnom (palestínskom) brehu Jordánu i v Jeruzaleme.

Najčastejšie izraelské návrhy riešenia

  • Vyhlásiť výnimočný stav vo všetkých jeruzalemských štvrtiach, v ktorých žijú Arabi. Musí to však mať právny rámec.
  • Pohyb do aj zo spomínaných štvrtí treba blokovať a kontrolovať tovar vo vozidlách a podozrivé osoby zadržiavať.
  • Netreba sa obávať nárastu obetí na palestínskej strane, pretože umiernenosť izraelskej strany stimuluje masové nepokoje. Konať v duchu platných zákonov a nebáť sa streľbou likvidovať útočníkov.
  • Ak tzv. severné krídlo islamského hnutia podporuje násilie, treba ho postaviť mimo zákona, zatknúť aktivistov hnutia, skonfiškovať majetok hnutia a zablokovať jeho účty v bankách.
  • V zrýchlenom procese treba deportovať všetky elementy do pásma Gazy. Všetkých, ktorí majú čosi spoločné s teroristickými útokmi, vedeli o akcii a neoznámili to, nabádali k vraždeniu Židov.
  • Netreba vyháňať z práce všetkých jeruzalemských Arabov, ktorí pracujú v židovských štvrtiach. Treba však vytvoriť ich kartotéku, preveriť ich rodinné väzby, ako aj ich minulosť a uskutočniť osobné pohovory s potenciálnymi klientmi.

ZDROJ: IZRUS.CO.IL

14 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #synagóga