Lavrov verí, že vzťahy s EÚ sa nepokazili nezvratne

Rusko dúfa, že jeho vzťahy s Európskou úniou "nedosiahli bod, z ktorého už niet návratu". Vyhlásil to v Minsku šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

18.11.2014 08:40
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (9)

Vzťahy EÚ a Ruska sa zhoršili v dôsledku ruskej anexie Krymu a ukrajinskej krízy. Brusel sa snaží prinútiť Moskvu k zmene politiky uvalením sankcií.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny zbraní i vojakov, Moskva to ale popiera. Konflikt na východe Ukrajiny si od tohtoročného apríla podľa OSN vyžiadal viac ako 4 000 mŕtvych. Na čiernej listine EÚ je v súčasnosti 119 ľudí a 23 firiem, ktorí sa podľa EÚ previnili proti ukrajinskej územnej celistvosti alebo prospechom z anexie Krymu.

V pondelok sa ministri zahraničia EÚ dohodli, že zoznam sa do konca mesiaca rozšíri o ďalšie mená, hlavne o separatistov z východu Ukrajiny.

Podľa Lavrova sa úniová politika v ukrajinskej kríze javí ako pokus preniesť zodpovednosť na Rusko, čo na starom kontinente podkopáva dôveru. „Dúfame, že sa nedosiahol bod, z ktorého niet návratu,“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS. Ubezpečil tiež, že Rusko sa neusiluje o konfrontáciu so Západom a sankcie kritizoval ako slepú uličku.

Lavrovov bieloruský kolega Uladzimir Makej podľa agentúry TASS počas porady vedenia oboch ministerstiev vyhlásil, že v dôsledku ukrajinskej krízy sa „náš svet ocitol na prahu novej studenej vojny“. Rusko a Bielorusko podľa neho musia čeliť novým výzvam od Západu, budovaniu americkej protiraketovej obrany a zvýšenej aktivite NATO pri hraniciach.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #bielorusko #Ukrajina #Sergej Lavrov