Zeman pozval Putina v januári do Česka

Český prezident Miloš Zeman pozval na január do Česka predstaviteľov víťazných mocností druhej svetovej vojny, medzi nimi aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

18.11.2014 11:02 , aktualizované: 14:24
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (42)

Informuje o tom server Českého rozhlasu. Pozvanie pre predstaviteľov Ruska, Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska potvrdil hovorca Hradu Jiří Ovčáček. Stretnutie by sa malo uskutočniť pri príležitosti 70. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora v poľskom Osvienčime, ktoré pripadne na 27. január.

"Ide o medzinárodnú spomienku holokaustu. V Českej republike budú túto spomienku organizovať významné židovské organizácie, tie sú usporiadatelia. Je ale logické, že hlavy víťazných mocností druhej svetovej vojny musí pozvať prezident republiky,“ ozrejmil rozhlasu Ovčáček.

Kremeľ potvrdil, že pozvánku z Českej republiky dostal, či Putin do Prahy príde, však zatiaľ nevedel deklarovať. Na otázku rozhlasu tlačový odbor Kremľa odpovedal, že na plánovanie je ešte príliš skoro a prezident sa rozhodne na konci novembra alebo až v decembri.

Ani oficiálne stránky ruského prezidenta nič nenaznačujú o plánovaní zahraničných ciest, program na rok 2015 tam zatiaľ chýba. Taktiež účasť predstaviteľov ostatných mocností nemá Hrad ešte potvrdenú.

Zeman v poslednom čase upútal pozornosť niekoľkými výrokmi, ktoré podporujú ruskú rétorikou, trebárs o Ukrajine alebo o politických väzňoch v Rusku. Od niektorých politikov za to český prezident zožal kritiku a pripomenuli mu to aj niektorí demonštranti pri pondelkových oslavách výročia Nežnej revolúcie v Prahe.

Zeman kritizoval tiež sankcie voči Rusku, ktoré Česko odsúhlasilo spolu s ďalšími štátmi EÚ kvôli ruskému prístupu k Ukrajine.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Osvienčim #Vladimir Putin