OSN chce lídrov KĽDR postaviť pred medzinárodný súd

Predstavitelia komunistického režimu v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) by sa za svoje zločiny mohli zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC).

18.11.2014 17:56
KĽDR, Kim Čong-un Foto:
Líder Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un.
debata (52)

O tomto návrhu bude v utorok hlasovať výbor pre ľudské práva Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN). V prípade úspechu sa otázkou bude musieť zaoberať aj Bezpečnostná rada (BR). Ide o reakciu na tohtomesačnú správu komisie OSN, podľa ktorej porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei „prevyšuje všetky ostatné (krajiny) v dĺžke trvania, intenzite a hrôze“. Viaceré štáty vrátane Kuby však pravdepodobne zahlasujú proti, keďže podľa nich by to predstavovalo precedens v oblasti zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín. Návrh podala Európska únia v spolupráci s Japonskom.

Vyšetrovatelia OSN minulý týždeň zverejnili správu, podľa ktorej existuje dostatok dôkazov na podanie žaloby na pôde ICC v prípade najvyšších predstaviteľov režimu v KĽDR vrátane lídra krajiny Kima Čong-una. Osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva Marzuki Darusman uviedol, že Kim osobne zodpovedá za rozsiahle porušovanie ľudských práv v izolovanej komunistickej krajine. V samotnej rezolúcii VZ OSN sa však jeho meno nespomína. KĽDR správu označila za súčasť „konšpirácie“ Spojených štátov namierenej na zničenie tamojšieho „politického systému“.

Ak rezolúcia vo výbore Valného zhromaždenia prejde, Bezpečnostná rada OSN by sa ňou mala zaoberať už v decembri. Podľa agentúry Reuters je však takmer isté, že Čína ako stály člen najvyššieho orgánu OSN využije svoje právo veta. Návrh napriek tomu označujú v prípade KĽDR za bezprecedentný.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #OSN #Kim Čong-un