OSN: Ideológiu Islamského štátu treba podkopať

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) princ Zajd Raad Zajd al-Husajn vyzval na kampaň vedenú moslimami, ktorá by podkopala ideológiu teroristickej skupiny Islamský štát (IŠ). Podľa jeho názoru by to mohlo byť v konečnom dôsledku efektívnejšie ako letecké útoky.

19.11.2014 07:14
Irak, šiíti, milície, vojaci, islamisti,... Foto:
Šiítski militanti v Iraku s vlajkou Islamského štátu.
debata (1)

Princ Bezpečnostnej rade OSN v utorok povedal, že výzvou na zriadenie kalifátu alebo islamského štátu skupina zneužíva „všeobecnú túžbu“ zdieľanú mnohými moslimami na svete. Zdôraznil však, že mnohí moslimovia odmietajú teroristické zoskupenie pre zločiny, ktoré pácha pri vnucovaní svojej ideológie, pričom môže ísť až o genocídu, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Al-Husajn, príslušník jordánskej kráľovskej rodiny, preto požiadal radu, aby podporila snahy na zvrátenie ideológie „násilia a smrti pre dobro všetkých v Iraku“.

Islamský štát okupuje od leta rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, kde ľuďom vnucuje vlastný brutálny výklad islamu. Princ pritom poukázal na malé globálne povedomie venované listu skupiny popredných moslimských učencov, podľa ktorých IŠ dezinterpretuje islam a robí z neho „náboženstvo krutosti, brutality, mučenia a vrážd“, čo je „urážka islamu, moslimov i celého sveta“.

Dodal tiež, že považuje za znepokojujúcu praktickú absenciu verejných demonštrácií v arabskom a moslimskom svete proti zločinom páchaným radikálmi z IŠ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Islamský štát