NSA sa ani po odhaleniach Snowdena reformovať nebude

Senát amerického Kongresu zablokoval chystanú reformu Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), ktorej cieľom bolo zataviť masové monitorovanie internetovej a telefonickej komunikácie. Návrh reformy nezískal potrebných 60 hlasov nevyhnutných na to, aby mohlo prerokovanie príslušného zákona pokračovať. Podľa republikánov by z reformy ťažili len nepriatelia USA.

19.11.2014 07:43
NSA, USA, Amerika, Washington Foto: ,
Špionážny odposluchový program americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) sa meniť nebude.
debata (18)

Zmena pôsobenia NSA, ktorú experti označovali za najrozsiahlejší reformný projekt v histórii amerických tajných služieb, mala byť reakciou na minuloročné odhalenia Edwarda Snowdena. Bývalý bezpečnostný expert NSA vyslal do sveta obrovské množstvo utajovaných dát, ktoré NSA zhromažďovala a vyvolala tak medzinárodný škandál. Snowden, ktorý sa uchýlil do ruského azylu, je v USA trestne stíhaný.

Stúpenci reformy získali v Senáte len 58 hlasov, a dva im tak pri procedurálnom hlasovaní chýbali na to, aby sa diskusia o obmedzení pôsobnosti NSA mohla v hornej komore amerického Kongresu vôbec začať. Proti návrhu hlasovali takmer všetci republikáni s výnimkou niekoľkých najkonzervatív­nejších, ktorí spolu s demokratmi obviňovali NSA z neprípustného zasahovania do súkromia Američanov.

Podľa väčšiny republikánskych senátorov by zmena v pôsobnosti NSA nahrávala len nepriateľom USA vrátane terirostov z Islamského štátu. Vzhľadom na posilnenie pozície republikánov po nedávnych voľbách do Kongresu je pravdepodobné, že diskusia o reforme NSA sa skončila.

„Ak je naším cieľom poškodiť a zničiť Islamský štát, ako to tvrdí prezident, potom je potrebná rozumná politika a pevné odhodlanie. Nemali by sme situáciu zhoršovať,“ povedal v debate proti obmedzeniu činnosti NSA líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.

Biely dom reformu podporoval

Navrhovaný zákon okrem iného mal NSA zaväzovať, aby si záznamy o komunikácii ktorejkoľvek osoby mohla vyžiadať len v prípade obvinenia z terorizmu, nie prakticky kedykoľvek, ako sa to robieva teraz. Snemovňa reprezentantov tento rok podobný zákon schválila, aj keď v jej verzii bola činnosť NSA obmedzená menej. Reforma NSA má silnú podporu Bieleho domu.

Úpravu rozsiahlych právomocí NSA žiadali aj americké technologické firmy, ktoré sa Snowdenovým odhalením cítili ohrozené. Mnohí zahraniční partneri sa zdráhali s americkými telefónnymi a internetovými operátormi spolupracovať v obave, že sa ich dôverné dáta dostanú do rúk amerických výzvedných služieb.

Petíciu adresovanú Senátu s výzvou k realizácii reformy NSA poslali do Kongresu spoločnosti Apple, Facebook, Microsoft, Google a ďalšie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA #reforma #tajné služby