Líder proruských separatistov vyzval Porošenka na súboj

Dvaja ukrajinskí vojaci a päť civilistov prišlo za posledných 24 hodín o život na východe Ukrajiny. Napriek prímeriu, ktoré znepriatelené strany uzavreli začiatkom septembra, ukrajinské vládne jednotky čelili podľa armádneho komuniké 43 útokom zo strany separatistov, pri ktorých prišli o život dvaja vojaci a ďalších trinásť je zranených.

19.11.2014 12:42
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti na východe Ukrajiny pózujú fotografovi s portrétom Stalina.
debata (52)

Paľba separatistov z raketometov zabila v obci Toškivka v Luhanskej oblasti troch civilistov a ďalší štyria, vrátane dvoch detí, sú zranení. Informoval o tom luhanský gubernátor Henadij Moskal, ktorý je lojálny Kyjevu.

Radnica Donecka, hlavnej povstaleckej bašty na východe krajiny, na svojom webe oznámila, že pri ostreľovaní mesta zahynuli dvaja civilisti a ďalších šesť utrpelo zranenia.

V posledných týždňoch sa násilnosti na východe Ukrajiny stupňujú. Kyjev a NATO tvrdia, že separatisti dostali z Ruska posily tankov a vojakov, aby mohli rozpútať veľkú vojnu. Naopak, separatisti obviňujú Kyjev, že chystá nový útok na Donbas, priemyselnú oblasť na východe krajiny.

Výzva na súboj

Jeden z lídrov proruských separatistov na východe Ukrajiny Igor Plotnickij vyzval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na súboj, ktorý by ukončil vojnu medzi Kyjevom a separatistami. Kyjev výzvu odmietol. „Plotnickij je hodný len súboja s ukrajinským súdom, nie s prezidentom,“ odkázal hovorca ukrajinskej diplomacie.

„Zoberme si ako príklad dávnych slovanských vojvodcov a slávnych kozáckych veliteľov a dohodneme sa na súboji. Kto vyhrá, ten nech stanoví porazeným svoje podmienky,“ napísal Plotnickij Porošenkovi v otvorenom liste. „Dokážte, že ste pripravený preliať aj vlastnú krv. Prijmite moju výzvu,“ adresoval Porošenkovi.

Plotnickij, ktorý bol začiatkom mesiaca vyhlásený za hlavu neuznanej Luhanskej ľudovej republiky, vraj nepochybuje o svojom víťazstve, prehru v dueli si však nevie predstaviť. „Mám na mysli nielen pästný súboj – výber zbrane a miesto prenechávam Petrovi Porošenkovi. Nech rozhodne on, kde a v čom sa cíti byť silný. Som pripravený,“ povedalPlotnickij novinárom. Nemá vraj ani námietky proti vysielaniu súboja v priamom televíznom prenose.

Denník Ukrajinska pravda pripomenul, že dôstojníčka ukrajinského letectva Naďa Savčenková označila práve Plotnického za svojho únoscu, ktorý ju zavliekol do Ruska. Tam bola obvinená z údajného podielu na zabití dvoch ruských novinároch, ktorí zahynuli na Ukrajine.

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa OSN od apríla, kedy vypuklo proruské povstanie, vyžiadalo vyše 4-tisíc mŕtvych. Obetí každým dňom pribúda bez ohľadu na prímerie dohodnuté v Minsku.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #proruskí separatisti #Igor Plotnickij