V Jeruzaleme zničili domy útočníkov, krvavý útok v synagóge pohoršil pápeža

Počet obetí utorňajšieho útoku na jeruzalemskú synagógu stúpol na päť, v noci podľahol ťažkých zranenia jeden zo zasahujúcich policajtov. Polícia oboch útočníkov zastrelila. Krviprelievanie odsúdil západný svet aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

19.11.2014 16:28
Izrael, útok, synagóga Foto: ,
Dvaja palestínski útočníci zabili v synagóge štyroch rabínov, neskôr v nemocnici zomrel aj zasahujúci policajt.
debata (9)

Dvaja palestínski útočníci vtrhli do synagógy v utorok skoro ráno ozbrojení sekerami a pištoľami. Zabili štyroch rabínov, všetci mali dvojaké občianstvo – traja boli občanmi Izraela a USA, štvrtý mal štátnu príslušnosť Izraela a Veľkej Británie. Zraneniu neskôr podľahol aj 30-ročný policajt Zidan Saif.

Útočníci zranili ešte ďalších sedem ľudí, niektorých z nich hneď v utorok museli operovať a momentálne sú hospitalizovaní. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil útok za výsledok podnecovania k násiliu proti Židom a prikázal zdemolovať domy oboch atentátnikov.

Útočníci boli podľa palestínskych médií bratranci Ghasán a Udaj abú Džamál zo štvrte Džabal Mukabir vo východnom Jeurzaleme. Izraelská polícia zatkla v tejto štvrti ďalších deväť jeho príbuzných.

zväčšiť Židia pochovávajú jednu z obetí palestínskych... Foto: SITA/AP, Oded Balilty
Izrael, synagóga Židia pochovávajú jednu z obetí palestínskych útočníkov, ktorí zaútočili na modliacich sa ľudí v synagóge.

Zdemolovali domy útočníkov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prikázal už v utorok vykonať demolíciu domov oboch atentátnikov a tiež ľudí, ktorí na Izraelčanov útočili v minulosti. V noci na stredu bol preto vo východnom Jeruzaleme zrovnaný so zemou dom, v ktorom žil 21-ročný palestínsky útočník, ktorý koncom októbra vrazil do ľudí na zastávke, ktorí čakali na trolejbus.

Zabil trojmesačné dieťa a turistku z Ekvádora. Muž sa snažil z miesta činu utiecť a tak ho zasahujúci policajti zastrelili. Rodina palestínskeho útočníka vtedy tvrdila, že nešlo o cielený útok, ale o dopravnú nehodu.

zväčšiť Židia smútia, zo surového krvavéo útoku v ich... Foto: Reuters, Finbarr O'Reilly
Izrael, Jeruzalem, útok, synagóga Židia smútia, zo surového krvavéo útoku v ich dome modlitieb sú doteraz v šoku.

Pápež František počas generálnej audiencie na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne označil násilie v Izraeli za neprijateľné. „Sledujem s obavami alarmujúci nárast napätia v Jeruzaleme a v ďalších častiach Svätej zeme, kde sa násilie nevyhýba ani miestam určeným pre modlitbu,“ vyhlásil pápež.

Do synagógy, ktorá sa v utorok stala terčom útoku, sa ráno vrátili veriaci, aby sa za sprísnených bezpečnostných opatrení spoločne modlili a uctili si pamiatku obetí. Zátarasy a bezpečnostné kontroly vyrástli aj na mnohých ďalších miestach v Jeruzaleme.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #synagóga #jeruzalem