McCain: Som znepokojený postojom Zemana k Rusku

Vplyvný americký senátor John McCain je veľmi znepokojený z postoja českého prezidenta Miloša Zemana voči Rusku a jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

19.11.2014 17:48
John McCain Foto: ,
Americký senátor John McCain.
debata (237)

Výroky a akcie českého prezidenta označil McCain za pozoruhodné. Západ by mal podľa republikánskeho senátora na ruskú agresiu na Ukrajine reagovať oveľa razantnejšie, mal by Kyjevu dodávať zbrane a postaviť sa ruskej propagande.

„Som veľmi znepokojený trendom v niektorých krajinách východnej Európy, vrátane Českej republiky. Niektoré veci, ktoré zazneli o Rusku, názorové zmeny, ktoré sa udiali,“ povedal McCain v debate o odkaze Václava Havla, ktorá sa uskutočnila v knižnici amerického Kongresu. Konkrétne sa pritom zmienil o maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi a o Milošovi Zemanovi.

„Vidíme výroky českého prezidenta, ktoré sú veľmi pozoruhodné,“ podotkol. „Zdá sa, že je tu akási názorová zmena a snaha vychádzať s Vladimirom Putinom,“ uviedol ďalej. V tomto kontexte tiež pripomenul nedávny pražský protest proti Zemanovi, ktorý označil za veľmi temperamentný.

Zeman na seba v poslednom čase upozornil napríklad vystúpením na konferencii Dialóg civilizácií na gréckom Rodose, ktorú organizoval ruský oligarcha a Putinov blízky spolupracovník Vladimir Jakunin.

Český prezident vo svojom vystúpení na konferencii okrem iného prirovnal vojnu na Ukrajine ku chrípke. V minulosti tiež hovoril o tom, že na Ukrajine nedochádza k ruskej invázii, a to v čase, keď zástupcovia NATO informovali o tisíckach ruských vojakov a o ťažkej vojenskej technike na východe tejto krajiny.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #USA #Miloš Zeman #Vladimir Putin #John McCain #Ukrajina