Za škótsku premiérku zvolili Nicolu Sturgeonovú

Líderku Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová v stredu oficiálne zvolili za novú premiérku tejto časti Spojeného kráľovstva.

19.11.2014 19:01
Nicola Sturgeonová Foto: ,
Nicola Sturgeonová.
debata

Politička sa tak stala prvou ženou na čele škótskej vlády. Jej zvolenie nasleduje po tom, ako Sturgeonová cez víkend na čele SNP nahradila Alexa Salmonda. Ten z tohto postu ako aj z postu premiéra Škótska odstúpil po neúspešnom referende, v ktorom voliči odmietli odtrhnutie od zvyšku Británie.

Očakáva sa, že Sturgeonová v blízkom čase ohlási aj rekonštrukciu celej vlády. Do funkcie ju slávnostne uvedú na štvrtkovej ceremónii v hlavnom meste Edinburgh, informuje spravodajský portál britskej stanice BBC.

Salmond ohlásil odchod z funkcie krátko po septembrovom referende, v ktorom sa za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva vyslovilo takmer 45 percent voličov, zatiaľ čo viac ako 55 percent bolo proti. Stalo sa tak napriek intenzívnej kampani vedenej Salmondom. Účasť na hlasovaní dosiahla až 85 percent.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Nicola Sturgeonová