V americkom Kongrese odhalili bustu Václava Havla

V budove amerického Kongresu bola k 25. výročiu pádu železnej opony odhalená busta bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

19.11.2014 20:45
debata (200)
V budove Kongresu odhalili bustu Václava Havla. Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Václav Havel V budove Kongresu odhalili bustu Václava Havla.

Počas slávnostnej udalosti sa za českú stranu zúčastnil okrem iného premiér Bohuslav Sobotka a za americkú predseda Snemovne reprezentantov John Boehner.

Závoj z busty, ktorú vytvoril českoamerický sochár Lubomír Janečka, pomohla sňať vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová. Prítomní boli aj šéf českej poslaneckej snemovne Jan Hamáček, exministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová alebo šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová.

Havel je po Winstonovi Churchillovi, Raoulovi Wallenbergovi a Lajosovi Kossuthovi len štvrtým Európanom, ktorého busta sa ocitla v americkom Kongrese.

„Zišli sme sa, aby sme ocenili veľkého hrdinu, človeka a dramatika,“ vyhlásil Boehner, podľa ktorého Havel prežil život plný paradoxov. Exprezident podľa kongresmana dosiahol víťazstvo vďaka pravde, čo bola jediná zbraň, ktorú proti nemu komunistický režim nemohol použiť.

„Touto bustou chceme oceniť to, že aj obyčajní ľudia môžu dosiahnuť veľké veci,“ dodal Boehner. Vyjadril tiež presvedčenie, že Havel by pri svojej skromnosti bol určite v rozpakoch, že sa mu dostalo takejto pocty. Boehner pritom pripomenul Havlove slová, že to, že sa po nežnej revolúcii stal prezidentom, bolo tým najhorším, čo sa mu mohlo stať.

Pri ceremónii vystúpil tiež kaplán Snemovne reprezentantov Patrick Conroy, ktorý upozornil, že busta má pripomínať, čo Havel vykonal, a byť pre ostatných inšpiráciou. Podľa Pelosiovej Havlovo vodcovstvo prekonalo hranice jeho krajiny.

Sobotka v prejave zdôraznil, že odhalenie busty je tiež poctou všetkým, ktorí nepodľahli útlaku a bojovali za slobodu. Boehner pripomenul, že Havel mal rád rock, aj keď podľa Albrightovej nemal zmysel pre rytmus. K okoreneniu slávnostného okamihu potom šéf Snemovne reprezentantov pozval speváka Billyho Gibbonsa zo slávnej skupiny ZZ Top, ktorý krátko zaspieval.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Havel #Kongres USA