Misia OBSE sa na Ukrajine dostala pod paľbu

Skupina vozidiel Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v stredu neďaleko Donecka dostala pod paľbu uniformovaných ozbrojencov.

20.11.2014 11:55 , aktualizované: 15:12
Ukrajina, OBSE, pozorovatelia Foto: ,
Pozorovatelia OBSE na Ukrajine.
debata (19)

Oznámila to vo štvrtok misia OBSE v Kyjeve. Žiadne z vozidiel nebolo priamo zasiahnuté a zranenia osôb si streľba nevyžiadala. Kyjev podiel na ohrození misie OBSE poprel, Moskva žiada dôsledné vyšetrovanie.

K incidentu podľa OBSE došlo na ceste spájajúcej Doneck s obcou Kurachove, ktorá leží okolo 50 kilometrov západne od mesta. Oblasť je pod kontrolou ukrajinskej armády. Pri obci Marjinka sa k vozidlám OBSE priblížilo nákladné auto so znakom ukrajinskej armády a jeden z vojakov smerom ku kolóne OBSE vystrelil. Európski pozorovatelia oblasť okamžite vypratali, uviedla vo vyhlásení OBSE.

Ďalší podobný incident sa stal v utorok neďaleko mesta Debalceve, kde ukrajinská kontrolná hliadka vyhradila vozidlám s pozorovateľmi OBSE cestu a vypálila výstražný výstrel. Aj v tomto prípade misia OBSE miesto incidentu bezodkladne opustila.

Kyjev podiel na ohrození misie odmieta

Kyjev počas dňa akýkoľvek podiel ukrajinských vojakov na ohrozenie európskych pozorovateľov vylúčil. Na vozidle, z ktorého sa pri Marjinke strieľalo, bol podľa hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany starý armádny znak, ktorý už ukrajinské ozbrojené sily nepoužívajú.

„Je to jedna z provokácií, pred ktorými opakovane varujeme,“ povedal novinárom hovorca Andrij Lysenko. Východoukrajinskí vzbúrenci podľa neho často na svoju bojovú techniku umiestňujú znaky ukrajinskej armády. Ako sa vzbúrenci dostali do oblasti kontrolovanej armádou, Lysenko nevysvetlil.

Rusko žiada dôsledné vyšetrenie

Na dôsledné vyšetrenie incidentu vyzvala Moskva. Hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič vyhlásil, že ukrajinská strana sa čoraz častejšie snaží skomplikovať fungovanie misie OBSE, hoci je za jej bezpečie zodpovedná. „Protestujeme proti týmto znepokojujúcim incidentom a dúfame, že misia OBSE zareaguje rovnako,“ povedal Lukaševič.

OBSE ale stredajší incident označila za „ojedinelý“. Zástupca OBSE Michael Bociurkiw upozornil, že pozorovatelia zo zodpovednosti za streľbu zatiaľ nikoho neobviňujú. Žiadali ale ukrajinských vyšetrovateľov, aby im umožnili prístup k zisteným faktom.

OBSE vyslala na východ Ukrajiny niekoľko stoviek pozorovateľov, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie prímeria a kontrolovať situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach. Ohlásené incidenty sú prvé, ku ktorým od začatia pozorovateľskej misie na východe Ukrajiny došlo.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #paľba