Izrael uvoľnil pravidlá pre nosenie zbraní

Izrael zmiernil po utorkovom teroristickom útoku pravidlá pre nosenie zbraní. Rozšíril tak počet ľudí, ktorí budú môcť byť ozbrojení.

20.11.2014 14:47
debata (1)

Dvaja Palestínčania v utorok ráno vtrhli do synagógy v západnej časti Jeruzalema a zabili na mieste štyroch ľudí, piaty zomrel neskôr. Minister vnútornej bezpečnosti Jicchak Aharonovič teraz schválil návrh rozšíriť právo nosiť zbraň vo viac ako 40 izraelských mestách považovaných za rizikové. Budú medzi nimi aj niektoré židovské osady na západnom brehu Jordánu.

Zbraň si budú môcť priniesť domov po skončení pracovnej doby členovia ochranky, ďalej ich budú môcť nosiť bývalí členovia elitných bojových jednotiek. O zbraň ďalej budú môcť požiadať všetci, ktorí v armáde slúžili v dôstojníckej hodnosti.

Aharonovič uviedol, že licencie vydávali „zodpovedne, na základe výberu a podľa schválených kritérií“. Zároveň vyhlásil, že toto rozhodnutie súvisí s nedávnymi udalosťami a jeho zmyslom je vyvolať väčší pocit bezpečia medzi občanmi.

V Izraeli na rozdiel od USA nepatrí nosenie zbraní k právam občanov. Ozbrojení môžu byť len ľudia, ktorí spĺňajú určité podmienky. Licencie sa vydávajú osobám, u ktorých je držanie zbrane opodstatnené. Žiadateľ musí mať viac ako 21 rokov a občanom Izraela musí byť najmenej tri roky. Požaduje sa tiež zdravotné a psychiatrické vyšetrenie, preveruje sa minulosť, žiadatelia musia prejsť výcvikom v streľbe.

Osoba môže vlastniť len jednu zbraň a s ňou jednorázovo dostane 50 nábojov. Každé tri roky musí žiadať o predĺženie licencie a musí prejsť ďalším testom na strelnici. Je tiež nevyhnutné, aby preukázala, že má doma bezpečné miesto na uloženie zbrane.

Utorkový útok na modliacich sa židov vyvolal v Izraeli a v mnohých krajinách zdesenie. Premiér Benjamin Netanjahu nariadil vykonať demolácie domov oboch atentátnikov a tiež ľudí, ktorí na Izraelčanov útočili v minulosti. Napätie v Jeruzaleme trvá už niekoľko týždňov a jeho príčinou sú obnovené spory o režim na Chrámovej hore.

Ľudia začali pri incidentoch umierať v októbri, kedy jeden palestínsky útočník narazil do ľudí čakajúcich na električku. Kým ho policajti zastrelili, zabil trojmesačné dieťa a ženu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #držanie zbraní #zbraň