Šéf NATO kritizoval rastúcu aktivitu ruskej armády

Ruská vojenská aktivita v pobaltskom regióne nemá žiadne opodstatnenie a vyvoláva rizikové situácie. V besede s estónskym premiérom Taavim Roivasem to v Tallinne vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Práve z týchto dôvodov musí podľa neho NATO zachovávať bdelosť.

20.11.2014 16:47
Jens Stoltenberg Foto: ,
Jens Stoltenberg.
debata (98)

Lietadlá NATO museli tento rok štartovať kvôli preletom ruských strojov viac ako v 400 prípadoch, čo je dvojnásobok oproti vlaňajšku, uviedol Stoltenberg podľa tallinnského spravodajského serveru Postimees.

Pobaltské štáty vlastné letecké sily nemajú, na ochrane ich vzdušného priestoru sa podieľajú ostatné členské štáty aliancie. „Sme tu a sme pripravení chrániť našich spojencov,“ konštatoval v Tallinne šéf NATO.

Premiér Roivas pri stretnutí so Stoltenbergom povedal, že ruská expanzívna politika v regióne vyvoláva značné obavy. „Ich (ruským) cieľom je preverovať pripravenosť NATO,“ domnieva sa estónsky premiér. „Našou úlohou je preto posilniť vojenskú prítomnosť aliancie v hraničných krajinách NATO vrátane Estónska,“ vyhlásil Roivas.

Pre estónske ozbrojené sily je podľa premiéra kľúčová prítomnosť spojeneckých síl, rýchlosť reakcie na prípadný útok a koordinácia obranných plánov s ostatnými spojencami.

Stoltenberg vo štvrtok pricestoval do Estónska deň po návšteve Philipa Breedlova, vrchného veliteľa spojeneckých vojsk NATO v Európe. Ten podľa estónskeho ministerstva obrany v Tallinne rokoval o posilnení východného krídla aliancie a o vytvorení špeciálnej jednotky rýchlej reakcie zloženej z príslušníkov armád severoeurópskych štátov NATO.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Estónsko #Jens Stoltenberg #Pobaltie #Ukrajina