Kyjev: Na Donbase je 7 500 ruských vojakov. Dovolenkujú tam, tvrdí Moskva

Na východe Ukrajiny operuje 7 500 ruských vojakov a ich prítomnosť blokuje snahu o stabilizáciu situácie. Vo vyhlásení, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany na svojej webovej stránke, to uviedol šéf rezortu Stepan Poltorak. Ukrajina preto pripravuje zvýšenie počtu svojich vojakov v tomto regióne.

22.11.2014 10:35
Ukrajina, rebeli Foto: ,
Moskva odmieta, že by na území Ukrajiny operovali jej vojaci. Priznáva len, že by mohlo ísť o dobrovoľníkov či vojakov, ktorí sa do bojov zapojili v rámci svojej dovolenky.
debata (712)

„Prítomnosť 7 500 príslušníkov ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území je destabilizujúci faktor, ktorý bráni rýchlemu urovnaniu situáciu v našej krajine,“ uviedol minister obrany. Vzhľadom na toto ohrozenie Ukrajina „posilní počet svojich vojakov a zlepší ich zásobovanie,“ uviedol Poltorak bez ďalších podrobností.

Nová ukrajinská vládna koalícia v piatok podpísala programové vyhlásenie, ktoré obsahuje záväzok posilnenia ozbrojených síl. Armáda má dostať novú výzbroj, ktorej parametre chce priblížiť k európskym štandardom. Za cieľ obrannej politiky označuje proeurópska parlamentná koalícia členstvo v NATO.

Kyjev obviňuje Rusko zo zodpovednosti za vyzbrojovanie východoukrajinských povstalcov a vyslanie nových posíl. Moskva však prítomnosť svojich vojakov v Donbase vytrvalo popiera. Rusko maximálne pripúšťa, že hranice s Ukrajinou prekračujú ruskí dobrovoľníci či príslušníci ruských ozbrojených síl v rámci svojej dovolenky.

Boje na Donbase trvajú už vyše sedem mesiacov a podľa údajov OSN si vyžiadali vyše 4 300 mŕtvych.

Lavrov: Západ chce zmeniť režim v Rusku

Cieľom protiruských sankcií Západu je zvrhnutie ruského režimu, vyhlásil v sobotu v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V prejave na zahraničnopoli­tickej konferencii skonštatoval, že Európa „hrá na Ukrajine vabank“ a podporou extrémistov útočí na vlastné demokratické princípy.

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov varoval... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Sergej Lavrov Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov varoval Západ, že vzťahy Ruska s jeho krajinami už nikdy nebudú také ako predtým.

Západ podľa Lavrova už ani neskrýva, že cieľom sankcií je výmena režimu v Kremli. „Otvorene sa vyhlasuje, že sankcie musia ničiť ruskú ekonomiku a podnecovať ľudové protesty. Západ tak jednoznačne dáva najavo, že mu nejde o zmenu politiky, ale o zmenu režimu,“ zdôraznil Lavrov.

Sankcie však podľa neho nepoškodzujú len ruskú ekonomiku. „Nášmu hospodárstvu samozrejme ubližujú, ale zároveň poškodzujú aj ekonomiku krajín, ktoré ich zaviedli,“ povedal ruský minister. „Špekulácie o izolácii Ruska nestoja ani za komentár,“ poznamenal.

Už dlho pred ukrajinskou krízou bolo podľa Lavrova zrejmé, že vzťahy medzi Ruskom a Európou „sa blížia k okamihu pravdy“. Buď pôjdu obe strany cestou partnerstva, alebo vzájomného osočovania. „Naši partneri si bohužiaľ zvolili druhú cestu. Na Ukrajine hrajú vabank a útočia na demokratické princípy, ktoré sami vyznávajú,“ povedal Lavrov. Rusko je pripravené s Európou ďalej spolupracovať, návrat do predchádzajúceho stavu je však nemožný.

Moskva si ho ale ani neželá, pretože jej ide o rovnoprávnu spoluprácu, konštatoval Lavrov. „Bývalá etapa je prekonaná, je potrebné sa poučiť a vybudovať nový základ našich vzťahov,“ vyhlásil ruský minister.

712 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Ukrajina