Putin: Ruskí oligarchovia zbohatli úplne legálne a nemajú vplyv na politiku

Ruský prezident Vladimir Putin nechce byť doživotným prezidentom, jeho mandát je vymedzený ruskou ústavou. Šéf Kremľu to o sebe vyhlásil vo veľkom rozhovore, ktorý zverejnila štátna agentúra TASS. Po uplynutí súčasného mandátu v roku 2018 vraj zváži ďalšiu kandidatúru s ohľadom na aktuálnu situáciu a na svoje preferencie.

23.11.2014 12:04
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin nevylučuje ďalšiu prezidentskú kandidatúru v roku 2018.
debata (337)

Putin komentoval výrazné ochladenie vzťahov Ruska so Západom, ktoré vyvolala jeho politika voči Ukrajine. Odmietol, že súčasný tlak Západu zavedie jeho krajinu do izolácie.

„Vnímali sme osudovosť železnej opony. Touto cestou v žiadnom prípade nepôjdeme a nikto okolo nás múr stavať nebude. Je to nemožné,“ zdôraznil Putin.

Západ podľa Putina urobil chybu, keď namieril svoje sankcie na ľudí z prezidentovho blízkeho okolia. „Vychádzali z mylného predpokladu, že mám obchodný záujem na kontakte s ľuďmi zaradenými do zoznamu. Ich poškodením mierili na mňa. To však vôbec nezodpovedá skutočnosti,“ povedal ruský vodca.

Putin: Oligarchické štruktúry v Rusku neexistujú

Podľa Putina v Rusku oligarchické štruktúry neexistujú, miliardári nemajú vplyv na rozhodovaní štátu. Oligarchovia „zbohatli dávno a absolútne legálne. Nič neukradli, nič nesprivatizovali, ako sa to robilo v 90. rokoch,“ povedal prezident a dodal, že sankcie namierené proti ruským miliardárom blízkym Kremľu sú hrubým porušením ľudských práv.

Anexia Krymu bola podľa Putina jeho osobným rozhodnutím a osoby, zaradené na západný sankčný zoznam, sa o ňom dozvedeli z médií.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #oligarchovia