Protesty vo Fergusone: Budovy sú v plameňoch, ozýva sa streľba

Nepokoje, ktoré v noci na utorok vypukli v americkom Fergusone, sú vraj horšie ako tento rok v auguste. Uviedla to miestna polícia, podľa ktorej na spomínanom predmestí St. Louis horí najmenej tucet budov aj policajné autá a ozývajú sa desiatky výstrelov.

25.11.2014 08:23 , aktualizované: 11:09
Ferguson, nepokoje Foto: ,
Policajti zadržiavajú demonštrantku vo Fergusone.
debata (102)

Žiadne vážne zranenia zatiaľ neboli hlásené, minimálne 29 ľudí však polícia zadržala. Demonštrácie sú reakciou na rozhodnutie veľkej poroty neobviniť belošského policajta Darrena Wilsona, ktorý v lete zastrelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna.

Jon Belmar, šéf polície v okrese St. Louis v štáte Missouri, vyhlásil, že počas noci „osobne počul 150 výstrelov“. Protesty sú „pravdepodobne oveľa horšie, než boli v tú najhoršiu noc v auguste“, keď černošský mladík Michael Brown zomrel. Podľa Belmara však polícia počas noci vystrelila vo Fergusone jedinú ranu.

Väčšina z viac ako desiatky budov, ktoré zapálil rozhorčený dav vo Fergusone a okolí, vraj úplne ľahla popolom. Protestné akcie sa konajú aj v ďalších mestách po celých Spojených štátoch, napísala agentúra Reuters.

Demonštranti pochodujú ulicami Chicaga.
Policajti zadržiavajú demonštrantku vo Fergusone.
+5Demonštranti počas nepokojov vo Fergusone.

Pred budovou fergusonskej policajnej stanice bolo v pondelok večer počuť streľbu. Policajti tam s pomocou slzotvorného plynu rozohnali dav nahnevaných demonštrantov, ktorí na policajné sídlo hádzali sklenené fľaše. Demonštranti v New Yorku zase skandovali heslo – Aj na černošských životoch záleží, a postavenie Wilsona pred spravodlivosť požadovali aj protestujúci v Chicagu. Prezident Barack Obama v osobitnom prejave vyzval obyvateľov na upokojenie vášní.

Verzie okolo celého incidentu, ktorý vyvolal najväčšie rasové nepokoje v Spojených štátoch za posledné roky, sa rôznia. Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného chlapca tvrdia, že Brown sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté dohora. Wilson na neho údajne vystrelil až 12-krát, pričom jedna z guliek chlapca trafila priamo do hlavy. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ferguson #demonštrácia