Vo Viedni nenašli jadrový kompromis

Ešte nie je nič rozhodnuté, povedal v pondelok krátko popoludní novinárom diplomatický zdroj vo Viedni kde sa konali rozhovory o iránskom jadrovom programe. Šéfovia diplomacie USA, Ruska, Číny, Francúzska, Nemecka a Británie spoločne s predstaviteľom Iránu hľadali od 18. novembra východisko z problému, ktorým je zjednodušene povedané "iránsky národný jadrový program“.

25.11.2014 09:15
Viedeň, jadrový program, Irán, Teherán, Rakúsko, Foto:
V pondelok popoludní sa vo Viedni konalo plenárne rokovanie ministerskej "šestky" (zľava doprava - John Kerry, Philip Hammond, Sergej Lavrov, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius a Wang I.) s iránskym ministrom zahraničia Mohammadom Džavádom Zarífom (vzadu zľava) za účasti splnomocnenkyne EÚ Catherine Ashtonovej (v strede).
debata (4)

Viacerí pozorovatelia však za tlakom Západu na Teherán vidia aj neochotu pustiť Irán do "jadrového klubu“ v ktorom je, aj keď neoficiálne, napríklad Izrael.

Ústretový krok k Teheránu

„Rokovať sa bude až do júla budúceho roku,“ oznámil napokon po popoludňajšom plenárnom rokovaní britský šéf diplomacie Philip Hammond citovaný Reuters. Pričom rámcová politická dohoda má byť na stole do 1. marca a detaily do konca júla 2015. Prakticky sa tak vyšlo v ústrety iránskej strane, ktorá navrhovala predĺženie dialógu od šesť do 12 mesiacov. Zainteresované strany by sa mali prvýkrát stretnúť ešte pred koncom roka. Spomínaný výsledok viedenského rokovania zároveň znamená, že Irán zatiaľ nemôže rátať s uvoľnením medzinárodných sankcií uvalených OSN.

Sporné obohacovanie uránu

Zatiaľ čo Teherán tvrdí, že určený kontroverzný program má výlučne mierový charakter, jeho oponenti ho podozrievajú z príprav výroby jadrovej zbrane. Obavy vyvoláva iránske obohacovanie uránu, čo je cesta k výrobe jadrovej zbrane. A Teherán chce v budúcich rokoch zvýšiť kapacitu jeho obohacovania až dvadsaťkrát. Pritom bez spomínanej operácie je možné využiť urán ako palivo v atómových elektrárňach.

Priveľa technických detailov

„Dosiahnuť celkovú dohodu sa fyzicky nedá. Ak by sme aj dospeli k politickej dohode, tak technické prílohy ešte nie sú hotové,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného európskeho diplomata ešte pred záverečným rozhodnutím o predĺžení dialógu. V tejto súvislosti britská BBC pripomenula, že pondelok bol posledným pôvodne určeným dňom, dokedy mala ministerská „šestka“ spolu s Iránom dospieť k dohode o garanciách týkajúcich sa výhradne mierového charakteru iránskeho jadrového programu, ako aj zrušení doteraz platných protiiránskych medzinárodných sankcií uvalených OSN," pripomína BBC.

Už počas víkendu však účastníci rokovania neskrývali, že vzhľadom na pretrvávajúce veľké názorové rozdiely sa nepodarí v pondelok do polnoci dospieť k záverečnej zhode. A to napriek tomu, že Západ ponúkol Teheránu zmiernenie sankcií výmenou za výrazné obmedzenie jeho jadrového programu. Iránci síce pripúšťajú korekciu jadrového plánu, ale pod podmienkou, že všetky sankcie OSN uvalené na ich krajinu budú minulosťou. Niektoré veľmoci však trvajú nekompromisne na ich postupnom „zmäkčovaní“, ktoré by umožnilo kontrolovať plnenie záväzkov prijatých Iránom.

Čo predchádzalo rokovaniam vo Viedni

V roku 2013 krajiny „šestky“ USA, Rusko, Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína podpísali s Iránom v Ženeve dočasnú dohodu o čiastočnom obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie niektorých protiiránskych sankcií. Obe strany sa dohodli na polročnom období, počas ktorého dospejú ku komplexnému riešeniu. Teda do 20. júla tohto roku. Ibaže dohodu nevypracovali, a tak sa zainteresované strany rozhodli predĺžiť rokovania do 24. novembra v súlade so ženevským dokumentom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #jadrový program #Teherán