Zeman je za finlandizáciu Ukrajiny. Jeho hovorca po novom vysvetľuje, čo to je

Český prezident Miloš Zeman súhlasí s názorom, že Ukrajina by nemala vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Krajina by mala byť neutrálna a malo by dôjsť k jej takzvanej finlandizácii, povedal v utorok Zeman v kazašskej metropole českým novinárom.

25.11.2014 12:32
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman vzbudil pozornosť médií, keď v Kazachstane hovoril, že by malo dôjsť k finlandizácii Ukrajiny.
debata (72)

Finlandizácia je s ohľadom na povojnový vzťah Fínska a Sovietskeho zväzu chápaná ako podriadenie zahraničnej politiky inému štátu so zachovaním vlastnej zvrchovanosti.

Prezident reagoval na otázku, či súhlasí so stanoviskom nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý členstvo Kyjeva v NATO odmieta. „Ja s týmto názorom úplne súhlasím,“ povedal Zeman.

Steinmeier sa vo víkendovom rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel vyslovil proti členstvu Ukrajiny v aliancii. „Pripúšťam partnerské vzťahy Ukrajiny a NATO, nie však jej členstvo v aliancii,“ povedal nemecký politik. Hospodárska a politická modernizácia Ukrajiny je podľa neho „projektom pre niekoľko pokolení“. „V tejto súvislosti nemá ani zmysel špekulovať o členstve Ukrajiny v Európskej únii,“ povedal Steinmeier.

Ukrajina je podľa doteraz platnej ústavy neutrálnym štátom a jej členstvo vo vojenských paktoch je neprípustné. Nová proeurópska koalícia, ktorá vzišla z nedávnych parlamentných volieb, však v pripravovanom programovom vyhlásení členstvo v Severoatlantickej aliancii označuje za jeden zo svojich cieľov. Prezident Petro Porošenko v nedeľu vyhlásil, že o vzťahu krajiny k NATO nebude rozhodovať nikto iný, než ukrajinský ľud v referende.

„Chcel by som (Steinmeiera) ešte doplniť slovami predsedu SPD pána (Sigmara) Gabriela, ktoré vyslovil v Srbsku, kde hovoril, že Nemecko by malo prehodnotiť v pozitívnom zmysle svoje vzťahy s Ruskom,“ poznamenal Zeman. „Som rád, že dochádza k postupnému obratu. Aj keď som bol jeden z tých, kto za tento obrat zožali, nechcem povedať urážky, ale pomerne hlúpu formu agresie, tak vidím, že táto tendencia sa posilňuje,“ dodal prezident.

„Pokiaľ ide o Ukrajinu, zastávam nemenný názor, že by malo dôjsť k jej neutralite a k jej takzvanej finlandizácii,“ povedal český prezident.

Termín finlandizácia sa dostal do politického slovníka po druhej svetovej vojne ako označenie pre komplikovaný vývoj vzťahu povojnového Fínska k Sovietskemu zväzu. V záujme zachovania svojej zvrchovanosti vtedy Fínsko riadilo svoju zahraničnú politiku s ohľadom na stanoviská susednej komunistickej mocnosti. Finlandizácia sa odvtedy chápe ako dobrovoľné uznanie vplyvovej sféry mocného suseda.

Iný výklad pojmu ponúka prezidentský hovorca. Podľa Jiřího Ovčáčka je finlandizácia označením pre neutrálny status. „Finlandizácia nie je definovaná ako podriadenie zahraničnej politiky inému štátu, ale ako neutrálny status, teda pomyselný most,“ odkázal hovorca ČTK esemeskou.

Podľa Hynka Kmoníčka, riaditeľa zahraničného odboru Pražského hradu, je finlandizáciou „samostatné, dobrovoľné samoobmedzenie niektorých ambícií v prospech ochrany vlastných vyšších národných záujmov“.

Medializované Zemanove výroky o Ukrajine

  • „Niečo iné je obsadenie Krymu, ktorý nikdy k Ukrajine nepatril, ten daroval Nikita Chruščov Ukrajine v roku 1954, bez toho, aby sa kohokoľvek pýtal. No a niečo úplne iné je vpád na územie cudzieho štátu.“ (rozhovor pre ČTK, 9. apríla 2014)
  • „Občianska vojna na Ukrajine sa musí pravdivo pomenovať. Je to naozaj občianska vojna. Môže sa z nej stať aj ruská invázia. Zatiaľ je to občianska vojna medzi dvoma skupinami ukrajinských obyvateľov.“ (rozhovor pre rádio Frekvence 1, 5. septembra 2014)
  • „Sankcie voči Rusku sú neefektívne. Ak by došlo k ruskej invázii na Ukrajine, sú sankcie potrebné a to vrátane vojenských opatrení.“ (rozhovor pre rádio Frekvence 1, 5. septembra 2014)
  • „Bohužiaľ Ukrajina je krajina, ktorá si vďaka občianskej vojne sama ničí svoj priemyselný potenciál, tým mám na mysli Donbas. A vytvára akési hlboké priekopy medzi ruskojazyčným obyvateľstvom a ukrajinskojazyčným obyvateľstvom.“ (rozhovor pre rádio Frekvence 1, 5. septembra 2014)
  • "Zatiaľ nebolo preukázané, že na Ukrajine je ruská invázna armáda. A ja beriem vážne vyhlásenie ministra zahraničia Lavrova, že tam žiadni ruskí vojaci nie sú. Úvahy o tom, že tam síce sú, ale sú na dovolenke, mi pripadajú trochu komické, pretože v súčasnosti je východná Ukrajina asi najhoršie miesto na dovolenku. "(rozhovor pre rádio Frekvence 1, 5. septembra 2014)
  • „Pán premiér (Bohuslav Sobotka – pozn. ČTK) by mal počkať, až sa preukáže, či Rusko skutočne vstúpilo na Ukrajinu … Invázna armáda sa totiž neskladá z niekoľkých stoviek dobrovoľníkov, tých by postrieľala aj naša česká armáda počas jedného týždňa.“ (rozhovor pre rádio Frekvence 1, 5. septembra 2014)
  • „Jeden môj známy povedal, že ukrajinský konflikt a občianska vojna je niečo ako chrípka. Ale je tu choroba, o ktorej skoro nikto nehovorí. Zatvárame oči a myslíme si, že je to len starosť novinárov, že je to samotná propaganda. A toto nebezpečenstvo predstavuje Islamský štát.“(prejav na konferencii Dialóg civilizácií na ostrove Rhodos, 26. septembra 2014)
  • „Nesmieme sa zaoberať nejakými snami o podpore, vrátane ekonomickej podpory Ukrajiny, pretože v podmienkach občianskej vojny je ekonomická podpora úplným nezmyslom.“ (rozhovor pre ruskú televíziu Prvý kanál, 17. novembra 2014).
72 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Ukrajina #finlandizácia