OSN: Islamský štát mohol získať na výkupnom desiatky miliónov

Extrémisti z Islamského štátu, ktorý ovláda veľké časti Sýrie a Iraku, len za posledný rok zarobili na výkupnom 35 až 45 miliónov amerických dolárov (28 až 36 miliónov eur) a únosy pre zisk skupiny tohto druhu využívajú čoraz častejšie.

25.11.2014 20:33
debata (5)

V pondelok na to upozornila expertka OSN pre sankcie voči al-Kájde a blízkym skupinám Yotsna Laljiová, ktorá vystúpila na zasadnutí výboru Bezpečnostnej rady pre boj proti terorizmu. Sumu získanú teroristickými organizáciami na výkupnom v rokoch 2004 až 2012 pritom odhadla na 120 miliónov dolárov (97 miliónov eur).

Zo zajímania rukojemníkov sa podľa nej v posledných rokoch stala „hlavná taktika al-Kájdy na vytváranie zisku“. Poukázala tiež na záznam z októbra 2012, kde vodca organizácie Ajman az-Zaváhirí podnecuje militantov na celom svete k unášaniu ľudí zo Západu.

Al-Kájda na Arabskom polostrove, čo je odnož operujúca v Jemene, podľa Laljiovej v rokoch 2011 až 2013 zarobila na výkupnom 20 miliónov dolárov (16 mil. eur), zatiaľ čo severoafrická vetva používajúca názov al-Kájda v islamskom Magribe za posledné štyri roky vyzbierala 75 miliónov dolárov (60 miliónov eur).

Nigérijská Boko Haram či somálsky aš-Šabáb, ktoré sú na al-Kájdu napojené, takisto v poslednom období získali týmto spôsobom „milióny dolárov“. Médiá zameriavajú pozornosť na zadržiavaných cudzincov, drvivú väčšinu obetí únosov však tvoria občania samotných krajín, kde teroristické skupiny pôsobia.

Prezident USA Barack Obama vo svetle prípadov, keď IŠ popravil odseknutím hlavy Američanov, minulý týždeň nariadil prehodnotiť spôsob, akým sa krajina snaží vyslobodiť svojich občanov unesených v zámorí. Washington by však nemal zmeniť svoju dlhoročnú politiku odmietania platiť požadované výkupné, čo mnohé iné vlády naopak robia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #OSN #výkupné #Islamský štát