V St. Louis postrelili dvoch agentov FBI, protesty sa šíria USA

Pri americkom St. Louis, ktoré je dejiskom demonštrácií kvôli prípadu zastrelenia černošského mladíka belošským policajtom, v stredu postrelili dvoch agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

26.11.2014 07:15 , aktualizované: 12:45
Ferguson, St. Louis, USA, protesty,... Foto: ,
Demonštrantka v Los Angeles.
debata (63)

Podľa televízie NBC nie je jasné, či streľba na príslušníkov FBI má spojitosť s terajšími nepokojmi v oblasti.

Regionálna televízia KSDK patriaca NBC uviedla, že agentov postrelili okolo 03:15 tamojšieho času (10:15 SEČ) v dome na severe okresu St. Louis, len niekoľko kilometrov od nepokojného predmestia St. Louis Fergusonu. FBI na mieste zasahovala proti mužovi, ktorý sa v dome zabarikádoval.

Obaja federálni agenti utrpeli zranenia, ktoré ich neohrozujú na živote.

Prezident Obama odsúdil násilie vo Fergusone

Americký prezident Barack Obama v noci na stredu odsúdil násilnosti, ktoré sa rozvinuli na začiatku týždňa vo Fergusone na predmestí St. Louis po tom, čo sa veľká porota rozhodla neobviniť belošského policajta kvôli zastreleniu neozbrojeného černošského mladíka.

V oblasti St. Louis boli v utorok posilnené hliadky americkej Národnej gardy a situácia tu po zotmení vyzerala podľa agentúry Reuters stabilnejšie než v pondelok.

Tisíce ľudí medzitým už druhý deň demonštrovali na iných miestach Spojených štátov. Protesty boli skôr pokojné. Niekoľko ľudí bolo zadržaných na demonštrácii v New Yorku.

Nepokoje vyvolalo rozhodnutie veľkej poroty nepostaviť pred súd policajta Darrena Wilsona, ktorý 9. augusta zastrelil 18-ročného Michaela Browna, ktorý predtým údajne kradol v miestnom obchode. Wilson pred vyšetrovateľmi údajne vypovedal, ho Brown napadol a bil sa s ním o zbraň. Podľa iných tvrdení mladík naopak údajne zdvíhal ruky na znamenie toho, že sa vzdáva.

Obama sa k incidentu, ktorý podľa agentúry Reuters rozdelil Spojené štáty, vyjadril v noci na stredu v rámci svojho vystúpenia k reforme imigračného systému. Frustrácia, ktorú vidieť vo Fergusone, podľa neho nesúvisí s jediným incidentom, ale má hlboké korene v mnohých skupinách ľudí s inou ako bielou farbou pleti, ktorí majú „dojem, že naše zákony nie sú vymáhané rovnomerne alebo spravodlivo“. Ide vraj o súčasť národného problému, ktorý treba riešiť. „Podpaľovať budovy, zapaľovať autá, ničiť majetok (…) to je deštruktívne a niet pre to ospravedlnenie,“ uviedol však tiež prezident, ktorý vraj chce spolupracovať s tými, ktorí sa po verdikte poroty snažia postupovať konštruktívne.

Protesty sa v utorok rozšírili aj v niektorých... Foto: SITA/AP, Nick Ut
Ferguson, St. Louis, USA, protest, demonštrácia Protesty sa v utorok rozšírili aj v niektorých veľkých mestách naprieč Spojenými štátmi.

V oblasti St. Louis sa v utorok rozmiestnilo viac ako 2-tisíc príslušníkov Národnej gardy, ktorí mali zabrániť ďalším nočným výtržnostiam a drancovaniu po tom, čo tu demonštranti protestujúci proti verdiktu poroty v pondelok v noci zapálili približne tucet budov. Školy v Fergusone aj v okolitých mestách boli v utorok zatvorené, rovnako ako úrady miestnej samosprávy.

Po zotmení sa podľa agentúry Reuters zdalo, že situácia je podstatne viac pod kontrolou ako v pondelok. Desiatky demonštrantov v blízkosti policajnej stanice vo Fergusone skandovali heslá ako „Žiadna spravodlivosť, žiadny pokoj!“. Polícia zadržala najmenej dvoch ľudí, ktorí odmietli poslúchnuť výzvu, aby prestali blokovať ulicu. Pred radnicou v tejto prevažne černošskej oblasti, ktorej mocenské štruktúry majú vo veľkej miere belošské vedenie, bolo podľa agentúry AP zapálené policajné auto. Za incidentom zrejme stojí skupinka, ktorá sa odštiepila od inak skôr pokojnej demonštrácie.

Polícia zároveň vyšetruje telo, ktoré sa našlo v inom aute vo Fergusone. Spojitosť medzi týmto prípadom a drancovaním zatiaľ vraj nemôže vylúčiť.

Protesty sa v utorok rozšírili aj v niektorých veľkých mestách naprieč Spojenými štátmi. V New Yorku polícia použila slzný sprej, aby udržala pod kontrolou dav po tom, ako sa demonštranti pokúsili zablokovať Lincolnov tunel a zamierili na Times Square v centre mesta. Niekoľko ľudí bolo zadržaných, presný počet ale polícia podľa agentúry AFP neoznámila. Demonštrovalo sa aj v Atlante, Bostone a Los Angeles. V Seattli odišlo z vyučovania niekoľko stoviek študentov. Stovky ľudí zablokovali dopravu v časti Clevelandu. Tunajší protest však súvisel s iným incidentom, pri ktorom policajt zastrelil 12-ročného chlapca, ktorý mal v ruke repliku pištole.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #FBI #Barack Obama #ferguson #St. Louis