Ruský minister obrany chce školiť gubernátorov pre prípad vojny

Ruský minister obrany Sergej Šojgu požiadal prezidenta Vladimira Putina, aby osobným príkazom či právnym predpisom nariadil hlavám ruských regiónov absolvovať dvojtýždňové školenie v akadémii generálneho štábu, kde by sa títo krajskí náčelníci naučili zvládať svoje povinnosti v prípade vyhlásenia mobilizácie. Informoval o tom server Newsru.com.

26.11.2014 08:00
Rusko, Vladimir Putin, Sergej Šujgu, Deň... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin, minister obrany Sergej Šojgu (vľavo).
debata (11)

„To isté by sa malo týkať aj federálnych úradov,“ naliehal Šojgu na prezidenta. Šojgu tiež požadoval, aby sa nové diaľnice stavali tak, aby sa v prípade potreby dali ľahko použiť ako záložné letiská pre vojenské lietadlá.

Šojgu podľa tlače žiadal o školenia gubernátorov z „abecedy mobilizácie pre prípad vojny“ pod vplyvom skúseností zo septembrového cvičenia Východ 2014, počas ktorého mali aj miestne úrady v 13 regiónoch plniť úlohy pridelené na vojnový stav. Gubernátor Sachalinu ale „prepadol“ z mobilizácie záložníkov a vraj nebol jediný. Úrady mnohokrát nevedeli, čo by v prípade vojnového nebezpečenstva mali robiť.

Vylepšovanie prípravy si ale vynucuje aj konflikt na východe Ukrajiny a počínanie NATO pri ruských hraniciach. Server pripomenul, že počas rozsiahlej augustovej mobilizácie ukrajinských síl do boja proti proruským separatistom na východe krajiny aj ruské ministerstvo obrany zmobilizovalo záložníkov, ktorých povolalo na dvojmesačné cvičenie. Jedným z prvých záložníkov bol aj podpredseda dolnej komory parlamentu Vladimir Žirinovskij, ktorý pri tejto príležitosti požadoval „zmobilizovať celý parlament“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #lietadlá #Sergej Šojgu #vojenské manévre #vojenské cvičenia #mobilizácia