Konžský lekár si prevzal Sacharovovu cenu

Konžský lekár Denis Mukwege v stredu v Európskom parlamente v Štrasburgu prevzal z rúk jeho predsedu Martina Schulza Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

26.11.2014 13:22
Denis Mukwege, Sacharovova cena Foto: ,
Konžský gynekológ Denis Mukwege (vľavo) s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom po tom, ako si prevzal Sacharovovu cenu.
debata

Europoslanci sa mu rozhodli udeliť prestížne ocenenie za dlhodobé nasadenie, s ktorým vo svojej nemocnici na východe Konga pomáha tisícom žien, ktoré sa stali obeťami znásilnenia.

Päťdesiatdeväťročný gynekológ Mukwege prevádzkuje od roku 1998 nemocnicu vo východokonžském meste Bukavu, kde sa snaží pomôcť najmä znásilneným ženám. Hromadné znásilnenia boli v provincii Južné Kivu na dennom poriadku najmä počas občianskej vojny, ktorá sa skončila v roku 2003 a vyžiadala si okolo 5,4 milióna obetí. Pokoj nie je na východe Konga ani teraz – dodnes tam operujú ozbrojené skupiny vrátane povstalcov z hnutia M23 a znásilňovanie podľa Mukwegeho stále patrí k bežne uplatňovanej vojnovej stratégii.

Mukwege si ocenenie prevzal za dlhých ovácií europoslancov, ktorí potleskom prerušovali aj jeho emotívny prejav. V ňom lekár poďakoval za to, že europarlament svojim tohtoročným rozhodnutím upozornil, aké strašné zločiny sa v Kongu odohrávajú. „Ženské telo sa stalo bojovým poľom a znásilnenia nástrojom boja,“ povedal laureát, podľa ktorého sa v africkom Kongu zo znásilnenia spamätávajú státisíce žien.

„Nemôžem o týchto hrozných zločinoch mlčať … V každej znásilnenej žene totiž vidím svoju manželku, v každej znásilnenej matke svoju matku a v každom znásilnenom dieťati svoje deti,“ počuli poslanci od čerstvého držiteľa Sacharovovej ceny.

Na Sslávnostnom odovzdaní ocenení sa zúčastnili aj ďalší finalisti, ktorí však ocenenie nakoniec nezískali. Do Štrasburgu prišli predstavitelia ukrajinského protestného hnutia Euromajdan; väznenú azerbajdžanskú obhajkyňu ľudských práv Lejlu Junusovú zastupovala jej dcéra.

Ocenenie, ktoré nesie meno sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova, udeľuje Európsky parlament každoročne od roku 1988 výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významne prispeli k boju za ľudské práva a demokraciu. Súčasťou ceny je odmena 50 000 eur.

Vlani ocenenie dostala pakistanská aktivistka Malala Júsufzaiová, ktorá tento rok získala aj Nobelovu cenu za mier. V roku 1989 sa stal držiteľom Sacharovovej ceny vodca Pražskej jari 1968 Alexander Dubček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sacharovova cena #Denis Mukwege