Krym má problémy s elektrinou, dodávka z Ukrajiny viazne

Úrady anektovaného Krymu boli nútené začať prídelovú distribúciu elektriny v dôsledku výrazného obmedzenia dodávok energie z ukrajinských elektrární. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na informáciu distribútora elektriny Krymenergo.

27.11.2014 07:35
debata (230)

Odberatelia budú periodicky odpájaní od prúdu, niektoré obytné štvrte vo väčších mestách sa bez elektriny občas musia zaobísť už od septembra.

Rusko zabralo ukrajinský polostrov v marci a územie s veľkou väčšinou ruskojazyčného obyvateľstva sa od vtedy borí s vážnymi hospodárskymi problémami. Okrem nedostatku vody a výpadkov v zásobovaní je hlavným problémom práve elektrina.

Z ukrajinskej pevniny prúd na Krym smeruje cez štyri diaľkové vedenia, z ktorých funkčné je jediné. Jedno z nich bolo odpojené v polovici novembra kvôli údajnej oprave, ďalšie dve vypol Kyjev v stredu.

Podľa ruských novinárov sa Kyjev rozhodol vystaviť Krym blokáde, a rovnako tak postupuje proti povstaleckým územiam v Donbase. Ukrajinská centrálna banka v stredu oznámila, že v oblastiach kontrolovaných separatistami vypla všetky bankomaty. Povstalecká agentúra Novorossija uviedla, že v Luhansku už žiadny bankomat nefunguje a nemožné sú aj platby kreditnými alebo debetnými kartami. Prezident Petro Porošenko svojím nedávnym dekrétom nariadil zastavenie výplaty dôchodkov a všetkých sociálnych dávok v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou vzbúrencov.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Ukrajina #Krym #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #elektrické vedenie #anexia Krymu